Burgemeester geeft De Graafschap en Cambuur hoop: 'Kan teruggedraaid worden'

Burgemeester geeft De Graafschap en Cambuur hoop: 'Kan teruggedraaid worden'

26-04-2020 20:34 Laatste update: 20:56
100

De Graafschap en SC Cambuur mogen blijven hopen op een toegangspas voor de Eredivisie van volgend seizoen. Mark Boumans, burgemeester van de gemeente Doetinchem, denkt dat de beslissing van de KNVB teruggedraaid kan worden.

Boumans baseert zich op de reglementen van de KNVB, zo laat hij zondagavond weten in de uitzending van NOS Studio Sport. De burgemeester stelt dat het besluit van de KNVB om SC Cambuur en De Graafschap niet te laten promoveren, genomen had moeten worden door de clubs zelf.

"Het kan niet zo zijn dat twee betaalde heren van de KNVB (Eric Gudde en Jan Paul Decossaux, red.) zo'n besluit nemen, met inachtneming van de raad van commissarissen", aldus Boumans. Hij haalt de reglementen van de voetbalbond aan. "De KNVB mag geen schade aan clubs berokkenen of daar twijfel over laten ontstaan."

Die schade is er bij zowel Cambuur als De Graafschap overduidelijk, aldus Boumans. "Het eigen reglement is dus overtreden, dat kan herroepen worden door de eigen leden in een algemene vergadering. In de statuten staat dat bij zo'n vergadering zeker vier clubs aanwezig moeten zijn. Nou, met De Graafschap, Cambuur en FC Utrecht hoef je er nog maar één bij te vinden. Dan kun je de beslissing terugdraaien."

Tegenover het Algemeen Dagblad laat Boumans eveneens weten dat het KNVB-besluit herroepen kan worden. "Mijn conclusie: als de helft van de clubs plus één de uitkomst van de chaotische besluitvorming van deze week terug wil draaien, dan kan dat."