Na FIFA trekt ook UEFA de portemonnee: KNVB ontvangt miljoenen

27 april om 18:45
Laatste update: 27 april om 18:57

De UEFA haalt zijn chequeboekje tevoorschijn om de pijn van de coronacrisis te verzachten bij de 55 aangesloten bonden, waaronder de KNVB. De Europese voetbalbond stelt 236,6 miljoen euro beschikbaar.

Nu bijna alle Europese competities stilliggen door het coronavirus is de financiële schade groot. De UEFA maakt daardoor 4,3 miljoen euro over naar iedere bond. Dat bedrag is vrij te besteden. "Onze sport staat voor een ongekende uitdaging die wordt veroorzaakt door de coronacrisis", zegt voorzitter Aleksander Ceferin maandag.

"Daarom keren we aan alle 55 bonden 4,3 miljoen euro uit. Het is een verantwoorde beslissing om nu te helpen. Voetbal wordt straks weer heel belangrijk voor iedereen. Daar moeten we dan met z'n allen klaar voor zijn", besluit de Sloveen.

De FIFA toonde zich vorige week al van zijn beste kant. De wereldvoetbalbond maakte in totaal 139 miljoen euro over naar de 211 aangesloten nationale bonden. Dat komt neer op een bedrag van 463.000 euro per lid.

De KNVB heeft het geld hard nodig. Directeur Eric Gudde luidde zondag de noodklok en vroeg de Nederlandse overheid om steun om 'het voortbestaan van de sector te waarborgen'.