'KNVB belt met grote Eredivisie-clubs: Ajax lijkt hakken in het zand te zetten'

1 mei om 06:50
Laatste update: 1 mei om 07:12

Een week na het even memorabele als bizarre videocall tussen de KNVB en de 34 clubs in het Nederlandse betaald voetbal, zitten de grote clubs weer met elkaar om tafel. Vrijdag wordt bekeken of het lukt om dichter bij een steunpakket te komen.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. KNVB-directeur Eric Gudde luidde vorige week de noodklok bij de regering, aangezien de Nederlandse voetbalwereld een inkomstenverlies van 400 miljoen euro in de ogen kijkt. "De regering wil logischerwijs ook weten: wat doet de sector zelf?", aldus Gudde. "Helpen clubs elkaar onderling met een solidariteitsfonds? Leveren spelers en trainers salaris in?"

Die vragen worden vrijdag besproken. De grote clubs proberen met de leiding van de Eredivisie CV een stap te zetten richting een breed steunpakket, waarmee het kabinet aan de slag kan. In een eerder stadium kregen de KLM en de kunst- en cultuursector al financiële noodsteun uit Den Haag.

'Zware morele verplichting'
Vorige week maakte de KNVB duidelijk aan de clubs die volgend seizoen Europa in gaan (Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Willem II), dat zij een 'zware morele verplichting' hebben om een gedeelte van hun Europese inkomsten te verdelen onder de andere clubs. Daarbij werd een percentage van 25 procent genoemd. AZ gaf daartoe zelf al een voorzet, maar bij Ajax ziet men het plan minder zitten.

Volgens het AD vreest de Amsterdamse club dat 'anderen met hun geld aan de wandel gaan'. Duidelijk is dat Ajax zware klappen gaat krijgen door de coronacrisis. 'Daarom stelt de directie dat men wel bereid is iets te doen voor de Eredivisie in zijn geheel, maar dat andere clubs zeker geen miljoenenbedragen aan solidariteit hoeven te verwachten uit Amsterdam.'