Burgemeester: 'Verstandiger om Eredivisie met 12 of 14 clubs te beginnen'

1 mei om 20:35

Burgemeester Paul Depla van Breda ziet SC Cambuur en De Graafschap liever niet promoveren naar de Eredivisie. Hij voorziet organisatorische problemen wanneer de Eredivisie volgend seizoen uit twintig clubs bestaat.

Cambuur en De Graafschap staan volgende week in de rechtbank oog in oog met de KNVB. Zij willen promoveren naar de Eredivisie omdat zij een grote voorsprong hadden op de rest op het moment dat de competities stil werd gelegd. De KNVB weigerde echter en nu zijn de clubs boos. 

Depla vindt het geen goed idee als Cambuur en De Graafschap alsnog promoveren. "Nog even los van corona, is de druk op het competitieschema nu al erg groot", zegt Depla, die ook woordvoerder van de burgemeesters is in de adviesgroep van de KNVB over de openbare orde en veiligheid, in gesprek met het Algemeen Dagblad. 

"Daar komt bij dat we oorspronkelijk zouden beginnen op 15 augustus. Door het besluit van het kabinet lopen we dus al twee speelrondes achter de feiten aan. Met de komst van Cambuur en De Graafschap komen daar nóg eens vier extra speelrondes bij", vervolgt Depla zijn verhaal.

Depla denkt ook dat het EK, dat verplaatst is naar 2021, voor problemen kan zorgen. Hij vraagt zich af of de Eredivisie wel op tijd is afgelopen als er twintig clubs in de Eredivisie zitten en wijst naar de clubs die in Europa spelen. Depla is het Champions League-succes van Ajax nog niet vergeten. Daardoor werden veel Eredivisie-wedstrijden verplaatst om de Amsterdammers extra rust te geven.

Maar wat als het coronavirus terugkeert en er wéér een periode niet gevoetbald kan worden? "De vraag is of het verstandig is – ik ga daar niet over, heb slechts een adviserende rol – of je je competitie klem moet willen zetten met twintig clubs. Vanuit het perspectief van flexibiliteit zou ik nog eerder zeggen: het zou verstandiger zijn om met veertien of twaalf clubs te gaan voetballen. We moeten de competitie corona-proof maken."