'Ajax en AZ verenigen zich alsnog met Feyenoord en PSV in crisisgesprekken'

1 mei om 18:11

Eredivisie-topclubs Ajax, AZ, Feyenoord en PSV gaan met zijn vieren werken aan een plan van aanpak met crisismaatregelen, meldt het Algemeen Dagblad. Vertegenwoordigers van de top-vier hebben vrijdag contact met elkaar gehad en spraken de intentie uit om collectief op te trekken.

Ajax, AZ, Feyenoord en PSV gaan op initiatief van de Eredivisie CV werken aan een plan om het Nederlands voetbal door de huidige voetbalcrisis te loodsen. 'Dat varieert van het mogelijk korten op spelerssalarissen, het compenseren van seizoenkaarthouders en sponsoren tot aan het wel of niet afdragen van startgelden voor Europacuptoernooien', schrijft het AD. De PSV-directie heeft al aangekondigd in te leveren en ook bij Feyenoord zal er in de loonkosten gesneden worden. De KNVB heeft de Europese ploegen – de top-vier en Willem II – bovendien verzocht om een deel van hun Europese inkomsten af te staan aan de overige clubs.

Ook vanuit Den Haag wordt een beroep gedaan op de top-vier. De KNVB heeft een verzoek tot overheidssteun neergelegd: de politiek wil hier alleen mee akkoord gaan, als ook de topclubs met initiatieven komen om het Nederlands voetbal op de been te houden, klinkt het. Ajax, AZ, Feyenoord en PSV zullen dan wel nader tot elkaar moeten komen: volgens het AD zitten vooral buurmannen Ajax en AZ nog niet op één lijn. De Alkmaarders stelden eerder al voor om een deel van de Europese inkomsten in een gemeenschappelijke pot te stoppen: Ajax was hier echter op tegen.

Wanneer de topclubs hun plan willen presenteren, is nog niet duidelijk. Tijdens de komende weken zullen ze verder overleggen.