'Schuwe Gudde zorgde bij clubs én KNVB voor verbazing: zelfs geen leesbevestiging'

2 mei om 07:35

De KNVB en directeur Eric Gudde verloren rondom het beëindigen van het seizoen in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie de volledige controle. Het handelen van laatstgenoemde zorgde bij de clubs voor veel irritatie, meldt het Algemeen Dagblad.

Gudde antwoordde in aanloop naar 'D-day' nergens op, schrijft de krant in een reconstructie. 'Clubs die in de voorbije weken een mail stuurden met een voorstel, bijvoorbeeld over de competitieopzet (Ajax) of voor een solidariteitsfonds (AZ), krijgen geen antwoord. Gudde stuurt zelfs geen leesbevestigingen.' Dat zorgt voor 'veel irritatie en vertwijfeling bij clubs'.

Maar ook intern verbazen mensen zich over Gudde. De directeur is moeilijk te peilen, omdat hij zich absoluut niet wil laten paaien. 'Het is zijn definitie van 'integriteit' en 'zuiverheid' in een belangenoorlog. Hij wil zich pertinent niet voor karretjes laten spannen', aldus het AD. Gudde ergerde zich intern aan het eigenbelang, de spelletjes en het strategische lekken. Die houding heeft echter ook een keerzijde bij de sterk verdeelde clubs. 'Ze snakken naar sterk leiderschap vanuit de KNVB, maar ook naar wat begrip en empathie. Dat ontbreekt allemaal totaal, vinden zij.'

'Gudde is geen charmeur zoals Leo Beenhakker, of flamboyant zoals voormalig KNVB-directeur Henk Kesler', vervolgt de krant. 'Je kunt Gudde rechtlijnig en accuraat noemen, maar ook star, schuw en verbaal onhandig. De KNVB ontbeert daarmee cruciale olie in de vastgelopen motor van het Nederlandse profvoetbal. Oók richting buitenwereld. Gudde is domweg geen type dat soepel de belangen van de KNVB verdedigt in een talkshow als Jinek of Op1, of die voor de camera's moeiteloos een beslissing uitlegt.'

'Het is geen toeval dat de nieuwe bondsvoorzitter Just Spee in de nasleep van 'D-day' als eerste contact opneemt met Cambuur en De Graafschap en dat Gudde juist op de achtergrond blijft', stelt het Algemeen Dagblad.