Nijland presenteert 'eerlijke oplossing' aan KNVB: 'Even de ego's opzij'

Nijland presenteert 'eerlijke oplossing' aan KNVB: 'Even de ego's opzij'

02-05-2020 18:31 Laatste update: 18:40
97

Voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland doet in Voetbal International een vurige oproep aan de KNVB om het aankomende Eredivisie-seizoen met twintig clubs te beginnen. Hij hoopt dat SC Cambuur en De Graafschap alsnog mogen promoveren en heeft niets met burgemeesters die zich met de situatie bemoeien.

Daarmee doelt Nijland op Paul Depla, de burgervader van Breda, die had aangegeven tegen twintig clubs te zijn. "Volgens mij is dat een prima man", zegt Nijland. "Maar ik denk dan: zeg even niks. Probeer het onderling eens op te lossen. Eerst was er al die burgemeester van Eindhoven (John Jorritsma, red.) die zo nodig zijn mening over de voetballerij moest geven. Echt onbegrijpelijk. Dan ben ik blij dat wij in Groningen wel een verstandige burgervader hebben zitten (Koen Schuiling, red.). Iedereen denkt in problemen én puur in het eigen belang. Zoek nu eerst eens een constructieve oplossing."

Nijland ziet dat Cambuur en De Graafschap hard op weg waren naar promotie en dat eerstgenoemde club, waar hij goed contact mee heeft, in de winterstop al druk bezig was om Eredivisie-proof te worden. Hij vindt het niet kunnen dat beide clubs niet mogen promoveren en heeft zelf al uitgedacht hoe het volgens hem wél moet. "Ja, dan beginnen we pas in september met voetballen. Dan zit de kalender aardig vol."

'Voetballen met kerst'
Nijland oppert zelfs om door te spelen met kerst. "Dat hebben we een paar jaar terug ook gedaan. Dat beviel prima. Ook zal je doordeweeks een extra wedstrijd moeten spelen. Dat gaat vast wel lukken. Na dat jaar krijg je een versterkte promotie-/degradatieregeling. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om in twee jaar terug te gaan naar achttien clubs. Net wat handig is."

De voormalig Groningen-directeur kijkt niet alleen naar het sportieve, maar ook het zakelijke. Spelers in de Keuken Kampioen Divisie verdienen een laag salaris, maar in de Eredivisie is dat anders. "In die contracten staat vaak dat bij promotie er 25 of vijftig procent bijkomt. Hele gezinnen rekenen daarop. Daarnaast lopen ze nu premies mis."

Nijland wijst naar zijn zoon Stef Nijland, die bij De Graafschap speelt 'en goed geboerd heeft in zijn loopbaan'. "Maar er zijn ook jongens die daar afhankelijk van zijn. Daar hoor ik niemand over. Er gebeuren ergere dingen in de wereld, zeker, maar ik durf te zeggen dat dit voor Cambuur en De Graafschap redelijk dramatisch is."

Aankomende vrijdag staan Cambuur en De Graafschap tegenover de KNVB in de rechtbank, waarna een rechter uiteindelijk uitspraak zal doen. "Ik doe een dringend beroep op alle betrokkenen: laat de clubs en de bond hier samen uitkomen. Even de ego's en de eigen belangen opzij zetten. Los het samen op. Twintig clubs in de Eredivisie, dat is nu de eerlijke oplossing voor iedereen", zegt Nijland.

Lees hier het hele interview van VI met Nijland