Bureau Sport-duo pleit voor Eredivisie-penaltyseries: 'Ze zeiden niet meteen nee'

2 mei om 23:19
Laatste update: 2 mei om 23:23

Het Bureau Sport-duo Frank Evenblij-Erik Dijkstra heeft zaterdagavond bij Op1 een ludiek idee gelanceerd om het Eredivisie-seizoen alsnog uit te kunnen spelen. De tv-makers stellen voor om de resterende wedstrijden te beslissen met strafschoppenseries.

De twee voetbalfans – van respectievelijk Willem II en FC Twente – vinden de huidige afloop van het voetbalseizoen 'onbevredigend'. "Een strafschoppenserie is iets wat uit het voetbal komt, een wezenlijk onderdeel van het voetbal. Als wedstrijden onbeslist zijn – wat in dit geval ook zo is – wordt het heel vaak opgelost door middel van een strafschoppenserie", legt Evenblij uit. "Vijf penalty's per club. Maar je kunt ook gelijkspelen. Als beide clubs er drie inschieten, is het gewoon 3-3."

Volgens Dijkstra zou dit plan perfect aansluiten op de momenteel geldende maatregelen in Nederland: spelers kunnen ook tijdens deze competitievorm anderhalve meter afstand van elkaar houden. "Iedere ploeg levert vijf penaltynemers en een keeper. Dat kun je mooi uitvoeren. En ik vind penalty's nagelbijtend spannend! Als het 5-5 wordt, noteer je gewoon een 3'tje in de Toto." Evenblij vult aan. "De clubs krijgen allemaal evenveel kans om middels een sportieve prestatie de Eredivisie tot een slot te brengen."

Evenblij en Dijkstra hebben ook enkele spelers, arbiters en analisten gepolst: Bryan Linssen (Vitesse), Cyriel Dessers (Heracles Almelo) en Bas Nijhuis zagen wel wat in de plannen. De Bureau Sport-makers hopen nu in contact te komen met de KNVB. "We hebben een paar keer contact gehad met Eredivisie CV-directeur Mattijs Manders. Die zei: ik zeg niet meteen nee", aldus Dijkstra. "Er zijn obstakels, maar er zijn ook mogelijkheden", voegt Evenblij toe.