Groenendijk pleitbezorger van spelregelwijzigingen: 'Grootste ergernis in voetbal'

Groenendijk pleitbezorger van spelregelwijzigingen: 'Grootste ergernis in voetbal'

04-05-2020 18:25 Laatste update: 18:27
50

Alfons Groenendijk pleit voor een aantal spelregelwijzigingen in het voetbal. De voormalig trainer van ADO Den Haag is onder meer voorstander van de tijdstraf, één van de vijf spelregels waar de KNVB de laatste jaren steeds meer mee experimenteert.

De regel behelst dat spelers die een gele kaart pakken, vijf minuten het veld uit moeten. "Ik ben daar al lange tijd voorstander van", zegt Groenendijk tegen Voetbal International. "Als je nu een stevige overtreding maakt, krijg je een gele kaart, maar daar schiet de tegenstander in principe niets mee op. Pas in de volgende wedstrijd ben je dan eventueel geschorst. Dat klopt eigenlijk niet, dan is een tijdstraf eerlijker."

Ook voormalig hockey-coach Marc Lammers ziet voordelen aan een tijdstraf. "Je hoort nu vaak dat een speler een slimme gele kaart pakt. Dat is toch schandalig? Als je een tijdstraf van bijvoorbeeld vijf of tien minuten verbindt aan een gele kaart, ben je daar meteen vanaf. Let maar op: dan krijg je véél minder overtredingen, omdat er sociale controle ontstaat. Pak je geel, dan dupeer je je eigen teamgenoten. Dan krijg je die op je dak en denk je de volgende keer wel twee keer na."

Groenendijk gaat ook in op het invoeren van zuivere speeltijd. Daar ontstond vooral na de Europa League-duels van Ajax met Getafe veel discussie over. "Tijdrekken is de grootste ergernis in het voetbal. Wat dat betreft zou het invoeren van zuivere speeltijd een zegen voor de sport zijn." Wel ziet hij dat duels wel heel lang kunnen gaan duren. Je zou dan ook bijvoorbeeld twee keer 35 minuten kunnen spelen, dan speel je effectief nog steeds een stuk langer dan in de huidige vorm."