Kraay ontvouwt Eredivisie-scenario met 20 clubs: '35 midweken en 35 weekenden'

Kraay ontvouwt Eredivisie-scenario met 20 clubs: '35 midweken en 35 weekenden'

14-05-2020 23:19
52

De Eredivisie-jaargang 2020/2021 zou prima gespeeld kunnen worden met twee extra clubs, denkt Hans Kraay junior. De FOX Sports-presentator liet onlangs al weten navraag gedaan te hebben bij Ajax, AZ, Feyenoord en PSV: volgens Kraay kon de top-vier van Nederland prima leven met een twintigkoppige Eredivisie.

De KNVB wilde er echter niet aan, vanwege mogelijke krapte in het speelschema en met het oog op het uitgestelde EK. "Zij zeiden: als het één keer sneeuwt, zitten we in de problemen. Maar ik heb even zitten tellen in mijn agenda...", aldus Kraay bij Op1. "Als je op 12 september begint en je eindigt op 24 mei, dan heb je dus 35 midweken en 35 keer de kans om in het weekend te spelen. En dan tel ik het kerstweekend nog niet mee."

Die zeventig potentiële speeldagen zouden volgens Kraay ruim voldoende zijn. "38 in de competitie, vijf interlands, vijf in de beker, tien keer Europa. Dan zit je op 58", aldus Kraay, die zelfs nóg meer ruimte in het speelschema ziet. "Zeker in de tijd dat er geen publiek toegelaten wordt, kan je ook extra rondes om vier uur, vijf uur 's middags spelen. Mensen komen van hun werk, zetten de televisie aan."

De kans op een Eredivisie met twintig clubs is echter te verwaarlozen. De rechter schaarde zich donderdag achter de KNVB in het kort geding dat was aangespannen door promotiekandidaten SC Cambuur en De Graafschap.