Gudde diep door het stof: 'De verhouding moest 80/20 zijn, had ik niet verteld'

Gudde diep door het stof: 'De verhouding moest 80/20 zijn, had ik niet verteld'

15-05-2020 20:20
103

KNVB-directeur Eric Gudde heeft in gesprek met De Telegraaf het boetekleed aangetrokken. De voormalig bestuurder van Feyenoord kreeg na het beruchte overleg tussen de clubs op 24 april – waarin ADO Den Haag en RKC Waalwijk in de Eredivisie mochten blijven en SC Cambuur en De Graafschap naast promotie grepen – een stortvloed aan kritiek.

Tijdens het kort geding van Cambuur en De Graafschap werd de handelswijze van Gudde door de rechter gekwalificeerd als 'onhandig'. Daar is de KNVB-directeur het mee eens. "We hebben aan de voorkant goed uitgelegd dat het een raadpleging was, maar later heb ik – in het uitleggen hoe het met de stemmen ging – onzorgvuldigheden begaan", erkent hij.

Zestien van de 34 clubs waren vóór promotie en degradatie, negen clubs waren tegen en negen clubs stemden niet: die negen blanco stemmen werden echter bij de tegenstemmen gevoegd, zonder dat de clubs dit vooraf wisten. "Ik neem mezelf kwalijk dat ik niet heb gezegd dat de verhouding bijvoorbeeld 80/20 had moeten zijn om doorslaggevend te zijn", aldus Gudde. "Dit was me waarschijnlijk niet gebeurd fysiek in een zaal, maar overkwam me in een call met 78 deelnemers, van wie er een aantal volgens mij ook helemaal niet in hoorde te zitten", doelt hij op de journalisten, die ook mee konden 'genieten' van het overleg.

Direct na het uitspreken van zijn vonnis verbrak Gudde de verbinding, tot grote woede van de gedupeerde clubs. Ook daar heeft hij spijt van. "Bij een normale bijeenkomst zeg je de vergadering te sluiten en vraag je de vertegenwoordigers van Cambuur en De Graafschap even mee te gaan naar zaal A3. In een call bestaat het risico dat iedereen mee gaat zitten luisteren. Dus ik sloot het gewoon niet goed af, heel vervelend", baalt hij. "Communicatief zijn er dingen niet goed gegaan en daar baal ik van."