Update: UEFA stelt Ajax gerust en reageert in verklaring op uitspraken Ceferin

Update: UEFA stelt Ajax gerust en reageert in verklaring op uitspraken Ceferin

16-05-2020 10:23 Laatste update: 12:34
195

Opvallende teksten van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin: clubs die de competitie niet afgemaakt hebben, moeten voorrondes spelen om Europa in te komen. 

Het is de bedoeling dat grote competities als de Primera Division, Bundesliga en Premier League gewoon worden afgemaakt. Er werd even gespeculeerd dat het niet afronden van competities gevolgen kan hebben voor een Europees ticket, maar Ajax-directeur Edwin van der Sar benadrukte dat het standpunt van de UEFA over kleine competities al gewijzigd was.

Ceferin laat nu een iets ander geluid horen. Ajax leek zeker van een directe plaats in de Champions League, mits de kampioen zich ook via de competitie kwalificeert. Staat dat nu op de tocht? "We hebben een concreet plan om de Europese competities af te maken", zegt Ceferin tegen beIN Sports.

"Ik denk dat een groot gedeelte van de nationale competities afgerond zal worden. Als ze dat niet doen, is dat hun beslissing. Dan zullen ze nog steeds kwalificatiewedstrijden moeten spelen als ze aan UEFA-toernooien mee willen doen."

"Het is nog wachten tot het uitvoerend comité van de UEFA de data bevestigt, maar ik kan zeggen dat het Europese seizoen in augustus wordt afgerond, zoals het er nu naar uitziet. De nationale competities is een ander verhaal. Zij zullen voor zichzelf bepalen of ze doorgaan of niet, maar ik denk dat in ieder geval tachtig procent zal worden afgemaakt."

Update: De UEFA ziet zich genoodzaakt om te reageren op de ophef die is ontstaan naar aanleiding van de uitspraken van Aleksander Ceferin. De voorzitter lijkt verkeerd begrepen. De bond benadrukt dat Ceferin doelde op de huidige ticketverdeling: clubs uit de afgebroken competities moeten er rekening mee houden dat ze wel in de voorrondes van de Europese toernooien moeten spelen. Dat gaat dus op voor teams als AZ.

De UEFA stelt met klem dat Ceferin niet heeft aangegeven dat wordt overwogen om het deelnemersveld te veranderen. Clubs die recht hebben op een direct Champions League-ticket hoeven dus niet te vrezen. Dat zal in ieder geval voorlopig voor opluchting zorgen bij Ajax.