Het to do-lijstje van Ajax: moeilijke keuzes en creatief shoppen voor Overmars

Het to do-lijstje van Ajax: moeilijke keuzes en creatief shoppen voor Overmars

Gepubliceerd: woensdag 20 mei 2020 om 10:30wo 20-05-2020 om 10:30

Nu de Eredivisie is stopgezet en de coronacrisis het voetbal keihard raakt, moeten de technisch directeuren van de Nederlandse clubs op creatieve wijze hun selecties voor het nieuwe seizoen gaan samenstellen. In deze serie maakt VoetbalPrimeur de komende weken de to do-lijstjes van de top-vier voor de komende maanden op. Vandaag: Ajax.

Het to do-lijstje van directeur voetbalzaken Marc Overmars is eerder een ‘to do-boek’. De beleidsman van Ajax heeft heel veel interessante vraagstukken op tafel liggen waar hij zich de komende periode over moet buigen. Aflopende contracten, terugkerende huurlingen, potentiële miljoenentransfers en de doorstroming van talenten: er staat veel te gebeuren in Amsterdam. De onzekere situatie rond de coronacrisis en de financiële impact die dit op het voetbal heeft maakt het niet makkelijker: heeft Ajax wel ruimte om te investeren op de transfermarkt, of moet het mogelijke vertrekkers intern vervangen? VoetbalPrimeur zet alles op een rijtje.

Done Deals
We beginnen met de zaken die al van het to do-lijstje afgevinkt zijn voor komende zomer. Zo heeft Ajax al vroeg dit kalenderjaar te maken gekregen met een uitgaande én ingaande transfer. Hakim Ziyech vertrekt voor ruim 40 miljoen euro naar Chelsea, en São Paulo-aanvaller Antony neemt komende zomer zijn plek in de selectie van Ajax in. Achter de rechtsbuitenpositie kan Overmars dus een vinkje zetten.

Vertrekkende huurlingen
Ziyech is komende zomer niet de enige die Ajax verlaat: twee spelers die op huurbasis in Amsterdam spelen lijken na dit seizoen niet terug te keren. Bruno Varela, bezig aan zijn tweede jaar bij Ajax, kan voor vijf à zes miljoen euro definitief worden overgenomen, maar trainer Erik ten Hag heeft al laten weten dat Ajax dit niet gaat doen. Daarnaast zal Ryan Babel komende zomer terugkeren naar Galatasaray na een kort avontuur bij Ajax. De aanvaller heeft nog een tweejarig contract bij de Turkse club.

Liever kijken dan lezen? Bekijk hier de explainer over het to do-lijstje van Marc Overmars bij Ajax!


De Huntelaar-kwestie
Een van de grote besluiten die Overmars moet nemen de komende periode is die over de toekomst van Klaas Jan Huntelaar. Ajax heeft het aflopende contract van de 36-jarige spits al formeel opgezegd, maar kan hem deze weken nog een aanbieding doen. Voor Overmars zal het wikken en wegen zijn: aan de ene kant brengt Huntelaar met zijn gretigheid en ervaring vuur in de selectie, aan de andere kant staan er jongere (en veel goedkopere) spitsen zoals Lassina Traoré en Brian Brobbey te trappelen om de plek van Huntelaar in te nemen. Mocht Ajax niet met ‘The Hunter’ verder willen, dan hoopt sc Heerenveen hem onderdak te kunnen bieden.

Oplossing voor Magallán
Waar Varela en Babel vertrekken, keren er ook huurlingen terug naar Amsterdam. De meest in het oog springende speler is Lisandro Magallán. De 26-jarige Argentijn werd vorig jaar te licht bevonden en naar Aláves gestuurd, maar heeft al aangekondigd vanaf komende zomer weer bij Ajax te gaan trainen. Overmars zal een passende oplossing voor hem moeten vinden: binnen de selectie van Ajax, of bij een andere club. Magallán heeft nog een contract tot 2023 in de Johan Cruijff Arena.

Andere huurlingen die terugkeren zijn Noa Lang (FC Twente), Sven Botman (sc Heerenveen), Nicolas Kühn (Bayern München II) en Dennis Johnsen (PEC Zwolle). Lang en Botman kunnen waarschijnlijk op een kans rekenen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Vier basisspelers willen weg
Het grootste vraagstuk voor Overmars komende zomer is: welke basisspelers gaan er vertrekken? Het is nog maar de vraag hoe actief de transfermarkt wordt tijdens de coronacrisis, maar feit is dat er binnen de Ajax-selectie vier bepalende krachten graag de stap naar een Europese topclub willen maken.

Met Donny van de Beek heeft Overmars al een afspraak gemaakt dat hij voor naar verluidt 55 miljoen euro mag vertrekken, met onder meer Real Madrid en Manchester United die achter hem aanzitten. Aan Nicolás Tagliafico en Andre Onana heeft Ajax beloofd mee te zullen werken aan een transfer als het gewenste transferbedrag op tafel wordt gelegd. De zaakwaarnemer van Tagliafico erkent al met meerdere clubs gesproken te hebben, en Onana heeft openlijk aangegeven naar FC Barcelona, Chelsea, Paris Saint-Germain of een andere geïnteresseerde topclub te willen. Sergiño Dest staat intussen nog altijd hoog op het verlanglijstje van Bayern München, terwijl ook FC Barcelona ineens naar voren is getreden als serieuze optie.

De potentiële opvolgers
Mochten deze basiskrachten vertrekken, dan zal Overmars creatief op zoek moeten naar vervangers tijdens deze financieel zware periode. Ajax zal zeker in coronatijd eerst naar de eigen jeugd gaan kijken, alvorens het miljoenen gaat neertellen voor een nieuwe speler.

Doorstroming van de jeugd
Zo kan een eventueel vertrek van Huntelaar dus worden opgevangen door jeugdspelers Traoré en Brobbey en lijkt ook de plek van Dest eenvoudig opgevuld te kunnen worden door Jurriën Timber door te schuiven als tweede rechtsback achter Noussair Mazraoui. Verder dienen zich op het middenveld Ryan Gravenberch en Carel Eiting aan, en kan Perr Schuurs in het hart van de verdediging de volgende stap gaan maken. Voor Naci Ünüvar, Sontje Hansen en Danilo Pereira komt een vaste basisplaats in Ajax 1 waarschijnlijk nog te vroeg, maar zij kunnen wel een prominentere rol gaan spelen als er een aantal basiskrachten vertrekken en er geen financiële ruimte is om topkandidaten aan te trekken.

Opvolgers op transfermarkt
Niet op elke plek staat de vervanger echter zo klaar bij Ajax. Als Onana vertrekt, is het onwaarschijnlijk dat coach Erik ten Hag genoegen neemt met Kjell Scherpen, Dominic Kotarski of het grote maar nog zeer jonge talent Calvin Raatsie als eerste doelman. Namen die de afgelopen tijd zijn gevallen als potentiële opvolgers van Onana zijn Jasper Cillessen (Valencia), Marco Bizot (AZ), Hendrik Van Crombrugge (Anderlecht) en Odysseas Vlachodimos (Benfica). Ajax zal door het vertrek van Varela ook op zoek moeten naar een betrouwbare tweede doelman.

Op de rechtsbackpositie kan Ajax eenvoudig doorschakelen met Mazraoui en Timber bij een vertrek van Dest, maar op de linksbackpositie is dat zo makkelijk nog niet. Mocht Tagliafico vertrekken dan is de kans groot dat Overmars extern naar een oplossing moet kijken. De namen vliegen je dan ook om de oren in het geruchtencircuit: Owen Wijndal (AZ) en Pablo Pérez (Sevilla) zijn enkele backs die met Ajax in verband worden gebracht, maar vooral Wijndal zal geen goedkope optie zijn daar AZ niet graag aan een rivaal verkoopt.

Voor de plek van Van de Beek zijn zowel intern als extern diverse opties: Gravenberch of Eiting kunnen natuurlijk het centrale middenveld complementeren en op de plek van aanvallende middenvelder kan Ten Hag schuiven met Promes als Neres en Antony fit zijn of Jürgen Ekkelenkamp meer speeltijd gunnen. Maar ook op de transfermarkt worden diverse opties genoemd, zoals de 21-jarige Mexicaan Roberto Alvarado of River Plate-spelmaker Juan Fernando Quintero. Of wellicht loopt er nog een interessant talent van FC Barcelona rond dat gehuurd kan worden: Riqui Puig en Pedri zijn de afgelopen weken al genoemd.

De blijvers
Het goede nieuws voor Ajax is wel dat er rond een aantal andere basiskrachten weinig speelt. Zo lijkt de kans groot dat David Neres nog zeker een seizoen bij Ajax blijft, en is er voorlopig geen sprake van een vertrek van Daley Blind, Lisandro Martínez of Dusan Tadic.

Twee zwakke posities
Los van wie er wel of niet blijven, kan Ajax nu al vaststellen welke linies of welke posities versterking kunnen gebruiken. Zo heeft de club nooit echt een waardige opvolger van Frenkie de Jong op het middenveld gevonden: een centrale spelmaker kan de club dus nog wel gebruiken. Zo goed als De Jong zal een nieuweling niet snel worden, maar de vorig jaar aangetrokken Razvan Marin (mogelijk wordt er ook naar een nieuwe club voor hem gezocht) is in ieder geval niet goed genoeg bevonden. En het hart van de defensie stond afgelopen seizoen allerminst als een huis: een sterke rechtercentrale verdediger naast Daley Blind is meer dan welkom in de ploeg van Ten Hag als er ruimte is voor investeringen. Dit laatste blijft in de coronacrisis natuurlijk sterk de vraag.

Kijken naar 2021: dossier-Gravenberch en Veltman-droom
Tot slot is het voor Overmars ook al vooruitkijken naar 2021. Welke contracten lopen af, en met wie moet er dus nu al gesproken worden over een verlenging? Een belangrijk dossier dat nu op tafel ligt is die van Ryan Gravenberch. De net achttien jaar geworden middenvelder is nog niet met Ajax tot een akkoord gekomen over een verlenging van zijn in 2021 aflopende contract.

Daarnaast is er nog de situatie van pechvogel Joël Veltman. Hij droomt al jaren van de stap naar het buitenland, maar eerst zat een zware blessure hem dwars en nu zit de transfermarkt op slot vanwege de coronacrisis. Ook het contract van Veltman loopt in 2021 af, dus is het vraagstuk voor Overmars deze zomer: verkopen, verlengen of volgend jaar gratis laten vertrekken?

Volgende keer: het to do-lijstje van Feyenoord!

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws