De Boer: 'Wel kwaliteit, maar hij kon eerst geen rechte pass geven bij Ajax'

De Boer: 'Wel kwaliteit, maar hij kon eerst geen rechte pass geven bij Ajax'

Gepubliceerd: zondag 24 mei 2020 om 12:16zo 24-05-2020 om 12:16

Laatste update: zondag 24 mei 2020 om 12:17zo 24-05-2020 om 12:17

Precies 25 jaar geleden schreef Ajax geschiedenis door met zeven spelers uit de eigen opleiding de Champions League te winnen in Wenen. Ronald de Boer kijkt met groot plezier en lichte verbazing terug op die periode.

"Het was als een vulkaan, een eruptie van binnenuit", vertelt De Boer aan The Guardian. In de finale tegen AC Milan (1-0, red.) stonden zeven spelers uit de Ajax-opleiding op het veld. "We zagen het niet aankomen in de jaren ervoor. We hadden geen idee, eigenlijk. En opeens explodeerde de vulkaan."

Het transferbeleid van Ajax was soms net zo onnavolgbaar als geniaal, aldus De Boer. Jari Litmanen kwam over van het Finse MyPa en Nwankwo Kanu en Finidi George werden uit het niets opgepikt in Nigeria. "Finidi en een Russische vleugelaanvaller, Youri Petrov, trainden mee tijdens een trainingskamp in Finland", memoreert De Boer. "Louis van Gaal moest er één kiezen. Als ik had mogen kiezen, was het waarschijnlijk die Russische jongen geworden, maar Van Gaal koos Finidi en hij werd een geweldige versterking."

Ook Kanu maakte aanvankelijk niet veel indruk op De Boer. "Je kon wel zien dat hij kwaliteit had, maar in eerste instantie kon hij geen rechte pass geven. Ook kon hij niets met links. Op het moment dat hij Ajax verliet (in 1996 voor Internazionale, red.) was hij gewoon ongelooflijk. Al deze jongens bleven maar groeien."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws