Olympische Spelen-ganger Sordell deed kort na miljoenentransfer zelfmoordpoging

Olympische Spelen-ganger Sordell deed kort na miljoenentransfer zelfmoordpoging

28-05-2020 21:22 Laatste update: 21:32
5

Marvin Sordell voetbalde in 2012 samen met Ryan Giggs, Daniel Sturridge en Aaron Ramsey voor het team van Groot-Brittannië op de Olympische Spelen in Londen, maar heeft niet lang daarna een mislukte poging tot zelfmoord gedaan. De inmiddels 29-jarige oud-spits doet die onthulling in gesprek met de BBC.

Juist tijdens het hoogtepunt van zijn carrière kwamen zijn mentale problemen voor het eerst aan het licht, concludeert Sordell één jaar na het beëindigen van zijn voetbalcarrière. In januari 2012 werd de toenmalige Watford-speler voor ruim drie miljoen euro overgenomen door Premier League-club Bolton Wanderers. "Dat stelt nu niet zo veel meer voor, maar dat was in die tijd een serieus bedrag. En hoe meer geld erbij komt kijken, hoe hoger de druk en de verwachtingen worden. Mijn 21-jarige ik vond het heel moeilijk om dat gewicht op mijn schouders te dragen."

Toen hij eenmaal 22 was, leek het goed mis te gaan. "Ik leefde al een paar maanden lang op anti-depressiva en alcohol. Ik zag geen perspectief en ik heb geprobeerd om mezelf van het leven te beroven. Gelukkig ging dat mis." De volgende dag ging Sordell 'gewoon' naar de training. Jarenlang heeft hij zijn depressies verborgen gehouden voor de buitenwereld. "Ik schaamde me. Voor het feit dat ik serieus heb overwogen om zoiets zelfzuchtigs te doen. Maar vooral voor het feit dat het me niet eens gelukt is."

Sordell bleef nog jarenlang voetballen in de lagere Engelse divisies en besloot in 2019 te stoppen. Langzaam maar zeker groeide het besef bij de Engelsman dat hij naar buiten moest treden met zijn verhaal. "Net als veel mannen wist ik niet hoe ik mijn gevoelens moest uiten. Toen begon ik met schrijven: gedachten, emoties, gevoelens, als gedichten. Dat was het begin van de reis die ik nu nog steeds onderneem."

De oud-voetballer geeft nu lezingen en probeert lotgenoten te waarschuwen. "Als je ergens mee worstelt, probeer je alsjeblieft niet schuldig of beschaamd te voelen over het feit dat je zo bent. Of om dit te delen met je naasten. Je bent zoveel sterker dan je zelf voor mogelijk houdt."