Ajax-fan die waterkanon in oog kreeg start zaak: 'Ik moest dagen vloeibaar eten'

Ajax-fan die waterkanon in oog kreeg start zaak: 'Ik moest dagen vloeibaar eten'

Gepubliceerd: vrijdag 29 mei 2020 om 07:50vr 29-05-2020 om 07:50

Laatste update: vrijdag 29 mei 2020 om 08:00vr 29-05-2020 om 08:00

Een Ajax-supporter uit Meppel begint een letselschadezaak tegen de Amsterdamse politie naar aanleiding van ongeregeldheden voorafgaand aan Ajax - Juventus, vorig jaar april. Hij kreeg een straal van het waterkanon vol in zijn oog en heeft daar nog altijd last van.

Een aantal Ajax-fans deed vanwege het politie-ingrijpen aangifte, maar krijgen geen zaak. Rob van Dommelen (28) stapt daardoor naar de civiele rechter en wordt bijgestaan door letselschadebureau JBL&G. De Ajax-supporter meldde zich voor aanvang van de Champions League-kraker tussen Ajax en Juventus samen met duizenden andere fans op de Arena Boulevard voor de Entrada. Vooraf had de politie al aangekondigd dat deelnemers geen vuurwerk mochten afsteken, maar dat gebeurde toch.

De massale sfeeractie met gezang, vuurwerk en fakkels leverde volgens de politie te veel risico op, en er werd besloten de entrada te verbieden. De meeste fans kregen dat echter niet mee en gingen door, waarop grof geschut werd ingezet: politie te paard reed door de mensenmassa's heen en de mobiele eenheid richtte twee waterwerpers op de bezoekers. Hooligans reageerden daar weer heftig op, en gooiden met straatstenen, putdeksels en vuurwerk naar de politie. Over en weer vielen tientallen gewonden.

Van Dommelen stelt de politie aansprakelijk voor zijn letsel, nadat hij één van de waterkanonnen in zijn gezicht kreeg. "Ik stond er in mijn eentje, vrij dichtbij, en zal me best wat provocerend hebben gedragen misschien. Maar het is toch wel erg buitenproportioneel om me vanaf zo'n korte afstand dan maar recht in mijn bek te spuiten?"

"Ik had ook nooit verwacht dat zo'n straal zó keihard aan kon komen: ik kreeg het water met zoveel kracht in mijn oog, dat mijn hoofd naar achteren werd geslagen en de straal ook nog mijn tongriem inscheurde en mijn keel zwaar kneusde. Ik heb tien dagen vloeibaar moeten eten! Ik had een kras op mijn hoornvlies." Nog steeds hij heeft er last van. "Een jaar later zie ik nog steeds continu een stipje in het zicht van mijn rechteroog. Je gaat er niet dood aan, maar het is wel heel vermoeiend."

Van Dommelen eist een schadevergoeding. "Ik begrijp tot op de dag van vandaag niet dat je als politie zo’n wapen, een waterkanon, inzet tegen je eigen burgers. Oké, je kunt er brandjes mee blussen, vooruit. Maar echt richten op mensen?!? Daar kan ik nog steeds niet bij. Ik ben best een grote kerel, kan wel een douwtje hebben, en ben vanwege mijn werk ook echt niet bang van een beetje water. Maar dit? Dit was puur zware mishandeling."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws