'Overheidssteun voor Eredivisie en Eerste Divisie: KNVB vraagt 196 miljoen'

'Overheidssteun voor Eredivisie en Eerste Divisie: KNVB vraagt 196 miljoen'

Gepubliceerd: maandag 1 juni 2020 om 21:16ma 01-06-2020 om 21:16

De clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie kunnen een beroep gaan doen op overheidssteun. Dat vertelt sportmarketeer Chris Woerts maandagavond bij Veronica Inside. De KNVB klopt in Den Haag aan voor een noodfonds van maximaal 196 miljoen euro.

"Ja, er komt overheidssteun. Er is een rapport van tweehonderd pagina's gemaakt voor de overheid", vertelt Woerts, "De kern van het verhaal is dat ze ongeveer 196 miljoen euro steun vragen." Dat volle bedrag is alleen nodig als het hele seizoen zonder fans gespeeld moet worden. "Omdat we al een tijd zonder publiek spelen, wordt gevraagd om een derde als een schenking te zien, een gift aan de clubs. En twee derde als een lening, die binnen vijf jaar terugbetaald moet worden."

Wel zijn er strenge voorwaarden. Zo mogen clubs geen bonussen en dividend uitkeren of bezuinigen op de jeugdopleiding en vrouwenvoetbal. Op salarissen moet juist wel bespaard worden. "Als je heel veel eigen vermogen hebt en gezond bent, dan kun je er ook geen gebruik van maken", aldus Woerts. "Het heikele punt is de transferinkomsten. Je kunt moeilijk overheidssteun vragen en dan geld uitgeven voor transfers of spelers verkopen. Daar zitten clubs over in dubio."

"Maar er zullen clubs gebruik van maken, omdat ze het moeilijk krijgen. In de Keuken Kampioen Divisie, maar zeker ook in de Eredivisie", benadrukt de sportmarketeer. "Zonder inkomsten gaat het gewoon niet." Toch zijn er clubs die nog willen afwachten, bijvoorbeeld wanneer ze nog wachten op transferinkomsten. Ook Ajax, Feyenoord, PSV en AZ doet niet mee. "De top-vier gaat er waarschijnlijk helemaal vanaf zien."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws