'Overheid is er niet om clubs te redden die er zelf puinhoop van hebben gemaakt'

'Overheid is er niet om clubs te redden die er zelf puinhoop van hebben gemaakt'

Gepubliceerd: zaterdag 23 mei 2020 om 12:45za 23-05-2020 om 12:45

Chris Woerts meldt dat de KNVB volgende week meer duidelijkheid geeft aan de clubs over financiële steun. Volgens de sportmarketeer staat meer dan de helft van de clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie op omvallen door de coronacrisis.

"De top-vier heeft het initiatief genomen om een soort fonds op te richten, waarmee ze ook naar de overheid kunnen om geld op te halen. De KNVB en de ECV hebben zich daarbij aangesloten", zegt Woerts bij Veronica Inside. "En Jan de Jong, de nieuwe directeur van de ECV, heeft goed werk verricht om het pad naar Den Haag te plaveien."

"Het uitgangspunt is: de clubs moeten hun grootste problemen zelf oplossen en niet gaan teren op de overheid", benadrukt Woerts. "De overheid is er niet voor om clubs te redden die er in het verleden een puinhoop van hebben gemaakt. Het is niet de bedoeling dat clubs met een begrotingstekort in Den Haag aankloppen om dat aan te zuiveren."

Volgens Woerts zijn de problemen hoe dan ook groot. Clubs zien tussen de veertig en zestig procent van de inkomsten wegvallen als er een jaar zonder publiek wordt gespeeld. "Dat betekent dat meer dan vijftig procent van de clubs op omvallen staat. Er wordt echt een groot beroep gedaan op de overheid straks, want alle sectoren die afhankelijk zijn van publiek – zoals ook de cultuursector – moeten hulp krijgen. Anders valt zo'n hele sector weg."

Woerts stelt dat de clubs wel een goed plan moeten hebben. "Je moet de jeugdopleiding in stand houden en de Keuken Kampioen Divisie moet geld krijgen, want dat is de bakermat van de Eredivisie. Er zijn heel veel voorwaarden waar ze aan moeten voldoen, voordat ze überhaupt naar Den Haag durven te gaan. Als je daar aankomt met: we hebben het zo slecht en hebben 150 miljoen euro nodig, gaat het niet werken. Clubs moeten eerst in het eigen vlees snijden."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Moeten noodlijdende voetbalclubs bijgestaan worden door de overheid?

(2362 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws