KNVB hoopt op 'flexibele' FIFA: 'Dat vinden we uiteraard geen wenselijk scenario'

KNVB hoopt op 'flexibele' FIFA: 'Dat vinden we uiteraard geen wenselijk scenario'

Gepubliceerd: dinsdag 2 juni 2020 om 12:03di 02-06-2020 om 12:03

Een probleem dreigt voor de Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-clubs nu er in Engeland, Spanje en Duitsland 'gewoon' weer gevoetbald wordt. In de landen waar weer gespeeld wordt, gaat de transferwindow pas na het huidige seizoen in.

De regels van de FIFA schrijven voor dat de transfermarkt maximaal twaalf weken open mag blijven. De Primera División wordt als alles goed verloopt in de derde week van juli afgerond, de Premier League op 1 augustus. Dat zorgt ervoor dat die clubs tot oktober spelers kunnen kopen, terwijl de transfermarkt voor Nederlandse clubs dan al dicht zit.

"We zijn hier druk mee bezig", reageert bestuurssecretaris Mark Boetekees van de KNVB in gesprek met Voetbal International. "We proberen onze markt te laten aansluiten op de internationale ontwikkelingen. Anders is het straks zo dat onze markt gesloten is, terwijl die in de landen om ons heen nog open is. Dat zou betekenen dat spelers na 1 september nog wel kunnen vertrekken uit Nederland, maar dat de Nederlandse clubs geen vervangers meer kunnen halen. Dat vinden we uiteraard geen wenselijk scenario."

FIFA
De KNVB gaat dan ook in gesprek met de FIFA om dit probleem aan te kaarten. "We gaan vragen of we de markt zouden mogen opknippen", vervolgt Boetekees. "Bijvoorbeeld door ergens een pauze in te gelasten. We zijn dan wel twaalf weken open, maar niet twaalf weken aan één stuk. Dan kunnen clubs wel gewoon vanaf 9 juni de spelers aantrekken en laten meetrainen. In de zomer zou de markt dan tijdelijk dicht gaan en later gaat die dan weer open, zodat we in de pas lopen met de rest van Europa. Hopelijk gaat de FIFA hier flexibel mee om."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws