Update: Hofland niet blij met biograaf Ricksen: 'Bizar om zo te scoren, triest'

Update: Hofland niet blij met biograaf Ricksen: 'Bizar om zo te scoren, triest'

Gepubliceerd: vrijdag 5 juni 2020 om 21:59vr 05-06-2020 om 21:59

Vincent de Vries heeft uitgebreid verteld over zijn nieuwe biografie over Fernando Ricksen, die binnenkort uitkomt. De Finale Strijd is het vervolg op Vechtlust en verhaalt over de 'ALS-periode' van de twaalfvoudig Oranje-international.

Ricksen verscheen in 2013 in De Wereld Draait Door en onthulde daar dat hij ALS had en kwam uiteindelijk te overlijden in september 2019. Nadat die diagnose werd gesteld, ging Ricksen onverstoorbaar verder met alcohol en drugs, onthult De Vries. "Ik kwam er op een gegeven moment bijvoorbeeld achter dat hij weer cocaïne snoof en dronk op het moment dat hij al een jaar ALS had", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. "Op het moment dat Vechtlust uitkwam, was hij nog clean, maar kennelijk kon hij het daarna niet verkroppen dat hij vanwege ALS moest stoppen als jeugdtrainer bij Fortuna Sittard. Hij is toen gevlucht in oude gewoontes."

Die gewoontes bleken sterker dan Ricksen zelf. "Zijn vrouw wist dat en zei: ik kan altijd zo fijn met hem praten als hij coke heeft gesnoven, hij is dan zo eerlijk en rustig. Kenmerkend voor mensen met ADHD die coke snuiven." Uiteindelijk was hij fysiek niet meer in staat om te snuiven, vertelt De Vries. "Hij heeft nog wel een tijd geblowd, gedronken en weeddruppels geslikt."

Ook toen de ziekte hem in zijn greep had, probeerde Ricksen alles uit het leven te halen. "Ook heeft de schoonmoeder van Fernando hem een keer in zijn scootmobiel van de vluchtstrook moeten plukken en is hij eens zonder te remmen dwars door een warenhuis gereden waarna hij gewond moest worden afgevoerd." De Vries beseft dat hij Ricksen niet tegen had kunnen houden. "Fernando leefde nog zes jaar, in plaats van de vier maanden die hij kreeg van de artsen. Dan nog: wat had ik moeten zeggen? Fernando, doe een beetje rustig aan, denk aan je gezondheid?"

Update: De uitlatingen van De Vries zijn in het verkeerde keelgat geschoten bij Fortuna Sittard-trainer Kevin Hofland, oud-ploeggenoot en vriend van Ricksen. 'Bizar dat je zo moet scoren over de rug van een ander', richt hij zich via Twitter tot de biograaf van Ricksen. 'Triest, echt diep triest.'

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws