Van Anholt legt vinger op zere Amerikaanse plek: 'Alsof ik een aapje was'

Van Anholt legt vinger op zere Amerikaanse plek: 'Alsof ik een aapje was'

06-06-2020 21:18
249

NAC Breda-back Pelé van Anholt volgt de ontwikkelingen in de Verenigde Staten na de dood van George Floyd met extra aandacht. De 29-jarige back van NAC Breda voetbalde ooit bij LA Galaxy en weet als geen ander hoe schrijnend de maatschappelijke kloof is in de Verenigde Staten.

Van Anholt haalde recentelijk herinneringen op aan die keer dat hij door de politie aan werd gehouden. "Je hebt geluk dat ik geen blanke agent ben. Anders was er misschien op je been of knie geschoten", liet de dienstdoende agent toen weten. "En dat gebeurt in Californië, de meest progressieve staat van de VS...", deelt hij zijn ongeloof nog eens met het Algemeen Dagblad. "Bizar dat je op kleur wordt beoordeeld en dat in Amerika een zwart persoon twee keer zoveel met politiegeweld te maken krijgt als een wit persoon."

De in Sneek geboren verdediger werd al op jonge leeftijd regelmatig gewezen op zijn huidskleur. "Waar ik woonde, had je weinig donkere mensen. Op school werd ik uitgemaakt voor zwarte piet. Als je klein bent, besef je niet dat dat niet hoort." Toen hij doorbrak als verdediger, werd het er niet veel beter op. "Uit het publiek kreeg ik dan 'k*t-aap' naar mijn hoofd geslingerd. Mensen die zoiets roepen, typeer ik als leeghoofden die nauwelijks tot tien kunnen tellen."

"Een man die in zijn auto leefde"
In Californië proefde hij vooral ongemak, vertelt Van Anholt: de back woonde een tijdje in Marina del Rey, net buiten Los Angeles. "Er wonen weinig donkere mensen. Ze keken me aan alsof ik een aapje in een dierentuin was." In de stad zag hij de schrijnende leefomstandigheden van de onderste klasse in de maatschappij. "Bij mij in de buurt was er een man die in zijn auto leefde. Iedere ochtend om half zes stond hij voor de Starbucks. Met een kop koffie bleef hij drie tot vier uur hangen vanwege de airco in de zaak. 's Avonds werd hij door de politie weggeschopt naar een andere wijk."

De beelden van George Floyd hakten er stevig in bij Van Anholt, die echter opgelucht is dat de scheven Amerikaanse verhoudingen nu wereldwijd aandacht krijgen. "Waarom doet huidskleur ertoe? Dat mag geen verschil maken. Het is verschrikkelijk dat mensen eerst moeten overlijden voordat er iets in beweging komt in de maatschappij."