Van Praag spreekt AZ aan op Ajax-vete en 'breekt UEFA-regels': Was privé-mail

Van Praag spreekt AZ aan op Ajax-vete en 'breekt UEFA-regels': "Was privé-mail"

Gepubliceerd: donderdag 18 juni 2020 om 07:22do 18-06-2020 om 07:22

Laatste update: donderdag 18 juni 2020 om 08:13do 18-06-2020 om 08:13

UEFA-bestuurder Michael van Praag heeft AZ aangesproken op de poging om via de Europese voetbalbond beslag te leggen op de eerste plek in de Eredivisie en daarmee een beter ticket voor de Champions League. Dat meldt Quote. Daarmee zou Van Praag de UEFA-regels hebben overtreden.

Als bestuurder mag Van Praag zich niet bemoeien met UEFA-beslissingen over clubs of voetbalbonden waar hij zelf betrokken bij is geweest. De bestuurder is momenteel erelid van de KNVB en was in het verleden actief als voorzitter van Ajax.

AZ probeerde na het stilleggen van de competitie eerst via de KNVB, en later via de UEFA, de eerste plek van Ajax in de Eredivisie over te nemen. De Alkmaarders stellen dat onderling resultaat doorslaggevend moet zijn. Omdat AZ op hetzelfde aantal punten eindigde als Ajax en twee keer van de Amsterdammers heeft gewonnen, zou het op onderling resultaat de ranglijst aanvoeren. De KNVB wilde daar niets van weten en de UEFA vindt dat de bond de competitie op juiste wijze heeft afgesloten.

De mail
Van Praag heeft bij AZ zijn onvrede geuit over het feit dat hij niet door de Alkmaarders werd ingelicht. 'Ik vind het eigenlijk niet kunnen', schreef hij volgens Quote onder meer naar de AZ-directie. 'Zoals je wellicht weet ben ik bij de UEFA EX Com lid en wist ook van niks, maar word er inmiddels wel op aangesproken dat het op deze manier in Nederland kennelijk kan gebeuren dat jullie zo opereren.'

Reactie Van Praag
Daarmee zou Van Praag de gedragsregels van de UEFA hebben overtreden. Van Praag zelf vindt niets mis met zijn handelen en noemt het 'een privé-mail. "Ik heb me juist niet met deze zaak bemoeid", laat hij weten in een reactie aan Quote. "Ik kon met iedereen contact opnemen, maar ik heb me afzijdig gehouden. Na een bestuursvergadering met de UEFA is er ruggespraak gehouden met de KNVB, maar de media heb ik niet gezocht in dit dossier. Expres niet omdat het niet passend is. Het was een privé-mail."

Reactie UEFA
De UEFA lijkt niet te gaan ingrijpen. In een reactie aan Quote laat de bond weten dat het in het bezit is van de e-mail en dat de e-mail een 'persoonlijke opvatting is over een binnenlandse aangelegenheid'.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws