Dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax, AZ, PSV en Willem II in Europa

Dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax, AZ, PSV en Willem II in Europa

18-06-2020 10:00 Laatste update: 19-06-2020 10:32
79

Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Willem II weten na de UEFA-beslissingen van woensdag beter waar ze aan toe zijn in Europa. Dit zijn de mogelijke tegenstanders van de Nederlandse clubs in de Champions League en Europa League.

CHAMPIONS LEAGUE

Ajax
Ajax is mogelijk rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League, maar is daarbij afhankelijk van de winnaar van dit seizoen. Als de winnaar van het miljardenbal zich ook via de competitie kwalificeert, is Ajax zeker van deelname aan de groepsfase. Die kans is zeer groot. Ajax zou, als het in de play-offs moet uitkomen, moeten spelen op 22/23 en 29/30 september. De groepsfase van de Champions League begint op 20 oktober.

Bij het play-offs-scenario, komt Ajax de kampioen van Oostenrijk of één van de zes winnaars van de derde voorronde uit de kampioensroute tegen. Mogelijke tegenstanders: Red Bull Salzburg (Oostenrijk), Slavia Praag of Viktoria Plzen (Tsjechië), Olympiakos (Griekenland), Dinamo Zagreb (Kroatië), FC Midtjylland of FC Kopenhagen (Denemarken) en FC St. Gallen, Young Boys of FC Basel (Zwitserland). De competities in de genoemde landen worden nog afgemaakt.

AZ
AZ, de nummer twee van het afgelopen Eredivisie-seizoen, begint in de tweede voorronde van de Champions League en moet daardoor al eind augustus zijn eerste wedstrijden spelen. AZ komt op 25 of 26 augustus in actie.

In de tweede voorronde treft AZ de nummer twee van Turkije, Oostenrijk, Tsjechië, Griekenland of Kroatië. Welke clubs dat zijn, hangt af van het verdere verloop van die competities. Kijkend naar de huidige ranglijsten, kan AZ stuiten op een club uit het volgende rijtje: Trabzonspor, Istanbul Basaksehir, Sivasspor of Galatasaray (Turkije), Rapid Wien (Oostenrijk), Viktoria Plzen (Tsjechië), AEK Athene of PAOK Saloniki (Griekenland), NK Rijeka, Hajduk Split, Lokomotiva Zagreb of NK Osijek (Kroatië).

Mocht AZ de tweede voorronde overleven, dan komt het in de derde voorronde en de play-offs normaal gesproken nog sterkere tegenstanders tegen. De nummers twee van Portugal (FC Porto of Benfica), België (AA Gent) en Oekraïne (Dinamo Kiev) melden zich in de derde voorronde, evenals de nummers drie van Frankrijk (Stade Rennes) en Rusland (Lokomotiv Moskou of FK Krasnodar).

EUROPA LEAGUE
PSV en Willem II gaan straks de voorronden van de Europa League in, maar beginnen pas in september met hun wedstrijden. In de Europa League komt Willem II als eerste in actie. De Tilburgers spelen op 17 september in de tweede kwalificatieronde. PSV komt een week later in actie op 24 september en begint bij de derde halte richting de groepsfase.

Willem II
Willem II kan in totaal 73 clubs tegenkomen in de tweede voorronde van de Europa League. Het gaat om de 47 winnaars van de eerste kwalificatieronde, terwijl de bekerwinnaars van Cyprus, Servië, Schotland, Wit-Rusland, Zweden, Noorwegen (Viking Stavanger) en Kazachstan (Kaysar Kyzylorda), de nummers twee van Denemarken en Zwitserland, de nummers drie van Tsjechië, Griekenland en Kroatië, de nummers vier van Portugal, België, Oekraïne, Turkije, Oostenrijk, Tsjechië, Griekenland en Kroatië, twee clubs uit Frankrijk en Rusland en vier clubs uit Spanje, Engeland, Italië en Duitsland dan instromen.

PSV
Wint Willem II, dan komen de Tilburgers in de derde voorronde bij PSV. De Tilburgers en Eindhovenaren kunnen 50 clubs treffen: de 37 winnaars van de tweede kwalificatieronde, tien clubs die zijn uitgeschakeld in de tweede voorronde van de Champions League, de bekerwinnaars van Tsjechië, Griekenland, Kroatië, Denemarken en Zwitserland, de nummers drie van Portugal, België, Oekraïne, Turkije en Oostenrijk en de nummer vier van Rusland. Tot slot moeten PSV en Willem II nog de play-offs overleven.

Feyenoord
Feyenoord is al zeker van deelname aan de groepsfase van de Europa League. Die begint op 22 oktober.

De voorrondes van de Champions League en Europa League zullen dit keer niet bestaan uit een tweeluik, maar één uit- of thuiswedstrijd. Bij de loting in augustus zal bekend worden welke club thuis mag spelen. Welke clubs aan de voorronden meedoen, is op 3 augustus definitief bekend.