Derksen en Veronica Inside onder vuur: BN'ers willen excuses en boycot

Derksen en Veronica Inside onder vuur: BN'ers willen excuses en boycot

18-06-2020 12:16 Laatste update: 17:14
345

Veronica Inside ligt onder vuur na uitspraken van Johan Derksen. Meerdere bekende Nederlanders, waaronder Eljero Elia en Memphis Depay, willen dat Derksen excuses maakt en pleiten voor een boycot van de adverteerders van het programma.

Derksen hield maandag in de uitzending van Veronica Inside een monoloog over Akwasi, die tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam een toespraak hield over racisme en zich fel uitsprak tegen Zwarte Piet. De analist zei over de demonstraties dat hij op tv 'alleen maar schreeuwende gekkies ziet die de ruimte krijgen' en stelde dat het in Nederland heel erg mee valt met het racisme.

Daarna werd een tegendemonstrant besproken die bij een Black Lives Matter-protest in Leeuwarden verkleed ging als Zwarte Piet. "Weten we zeker dat dat niet Akwasi was?", grapte Derksen. Fragmenten uit de uitzending gingen vervolgens als een lopend vuurtje rond op social media. Veel mensen uiten kritiek op de uitspraken en noemen Derksen racistisch.

Veronica en Talpa lieten al weten dat Derksen geen standje krijgt, maar meerdere BN'ers roepen de analist tot de orde. Ook voetballers als Memphis Depay en Eljero Elia laten zich horen. Via Instagram Stories zegt de aanvaller van Oranje en Olympique Lyon dat verandering op komst is. 'Things Will Change', aldus Memphis, die veel bijval krijgt.

Arie Boomsma, vaak het mikpunt van spot bij Veronica Inside, denkt dat adverteerders er goed aan doen om te heroverwegen of ze nog wel willen samenwerken met het tv-programma. 'Ik vraag me af hoe lang je als zender, als kijker en vooral als adverteerder nog de andere kant op kan blijven kijken. Steeds maar weer roepend dat het racisme en de homohaat die als diarree uit de monden van deze presentatoren sproeit, slechts de mening van die mannen zelf is, en niet de jouwe', aldus Boomsma via Twitter. 'Je steunt die mening. Je maakt hem mogelijk.'

Albert Verlinde wil dat Derksen, zijn collega bij Talpa, excuses maakt. "Johan kan niet roepen dat hij tegen racisme is en vervolgens dit soort dingen zeggen", aldus Verlinde bij Shownieuws. Ook Rocky Hehakaija en Anouk haalden uit naar Derksen en pleitten voor een boycot van de adverteerders. De zangeres vindt de uitspraken 'om te kotsen'.