Jans schrok van FC Twente: 'Blijkt veel erger dan gedacht'

Jans schrok van FC Twente: 'Blijkt veel erger dan gedacht'

18-06-2020 19:16 Laatste update: 20:17
68

De situatie bij FC Twente is erger dan Ron Jans had gedacht. De club heeft nauwelijks een selectie en moet nog een volledige technische staf samenstellen. Jans werd donderdag voorgesteld als hoofdtrainer van Twente.

Jans wist dat hij met beperkte middelen moet werken. "Ik had al gelezen, dat er maar acht spelers en vier keepers zijn. Dan heb je het gesprek en dan blijkt het nog veel erger dan je had gedacht. Er is geen staf en nauwelijks een selectie", zegt Jans tegen De Telegraaf.

"Dan ga je kijken naar die namen en kom je tot de conclusie dat er op dit moment misschien maar vier jongens zijn die bewezen hebben Eredivisie-waardig te zijn. Het meest was ik nog geschrokken, dat ik bij het gesprek hoorde dat de fysieke trainer (Balder Berckmans, gaat naar Waasland-Beveren red.) ook nog terugkeert naar België", zegt Jans. "Wat ik ervan hoorde, was dat een goede fysieke trainer en dat is een belangrijke positie om in te vullen."

Jans zat sinds februari zonder club na zijn vertrek bij FC Cincinnatti. Hij gebruikte in de kleedkamer het woord 'nigger' toen er muziek werd gedraaid. "Ik ben erachter gekomen dat Amerika zijn eigen geschiedenis nog niet volledig heeft verwerkt. En dat je daar heel voorzichtig mee moet zijn", zei Jans bij zijn presentatie.

"Dat ben ik misschien niet genoeg geweest, ik begrijp dat het niet handig is geweest. Ik had zaken beter moeten beseffen. Maar dit soort dingen hoort ook bij mij, ze overkomen me vaker, omdat ik dan bijvoorbeeld een grapje wil maken. Mijn intenties waren alleen maar positief.”

Jans keurt racisme juist af, zegt hij. "Ik ben er een voorvechter van dat kleur of geloof er niet toe doen, ik ben voor gelijke kansen. Ik onderschrijf dan ook volledig zo'n oproep van vijftien burgemeesters in Nederland om arme buurten te gaan helpen in deze coronatijd. Om daar te gaan investeren in banen, onderwijs en meer gelijkheid."