Rutte bevestigt: voetbalfans weer welkom bij start van nieuwe Eredivisie

Rutte bevestigt: voetbalfans weer welkom bij start van nieuwe Eredivisie

Gepubliceerd: woensdag 24 juni 2020 om 19:05wo 24-06-2020 om 19:05

Laatste update: woensdag 24 juni 2020 om 21:00wo 24-06-2020 om 21:00

Fans zijn vanaf 1 juli weer onder strikte voorwaarden welkom in de Nederlandse voetbalstadions. Dat heeft premier Mark Rutte woensdag bevestigd op de persconferentie. Dat betekent dat bij de start van het nieuwe seizoen voor deels gevulde tribunes gespeeld kan worden.

De Eredivisie start waarschijnlijk op 11 september, na de interlandperiode die begin september plaats zal hebben. Oranje heeft dus de primeur te pakken van spelen met fans in Nederland tijdens de coronacrisis. De ploeg van Ronald Koeman neemt het in september in de Nations League op tegen Polen en Italië. 

"Ik heb vandaag positief nieuws te melden: we kunnen vanaf 1 juli meer doen dan vooraf gedacht. Maar de anderhalve meter blijft cruciaal. We krijgen meer ruimte, omdat we afstand houden. Dat is de paradox. Als we daarin verslappen, is de kans echt reëel dat we straks weer meer beperkingen moeten doorvoeren", waarschuwde Rutte, alvorens hij bekendmaakte dat mensen weer welkom zijn in voetbalstadions. "In De Kuip of de Arena mogen mensen weer vanaf anderhalve meter van elkaar zitten", bevestigde hij.

Dat betekent dat ongeveer een derde van de voetbalstadions gevuld kan worden. Daar werd onder de clubs en fans al met gemengde gevoelens op gereageerd. Zo was onder meer Fabian Nagtzaam, directeur van de supportersvereniging van Ajax, niet al te enthousiast. "Gelijke monniken, gelijke kappen. De regering heeft duidelijk gezegd dat we het sámen moeten doen. Dan moeten we ook weer samen het stadion in kunnen", liet hij weten.

KNVB-directeur Eric Gudde vreesde al dat het de clubs meer kost dan het oplevert. "Aan de andere kant: je moet ergens beginnen", meende hij. "De overheid zal sneller meer publiek toelaten als wordt bewezen dat het met een kleine stadionbezetting alvast goed gaat."

Toeter mee
Een andere maatregel is dat er niet gezongen mag worden vanwege het gevaar op coronabesmetting. "Als dat toch gebeurt, gaat het weer dicht", zegt Rutte daarover. "Neem een grote toeter mee of fluister 'hoera', dat is het."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws