AZ bijna zónder keeper onder Van Gaal: 'Diep van binnen wilde hij het'

AZ bijna zónder keeper onder Van Gaal: 'Diep van binnen wilde hij het'

26-06-2020 16:30
59

Shota Arveladze heeft in zijn tijd bij AZ Louis van Gaal bijna zover gekregen om een wedstrijd zonder keeper te spelen. Dat vertelt de oud-spits (47) in de YouTube-serie De Beste XI van VoetbalPrimeur.

AZ stond op het punt om Excelsior te ontvangen in het seizoen 2006/2007, toen alle keepers van het eerste elftal geblesseerd raakten. "Normaal gesproken bel je dan het tweede elftal, maar ook daar waren verrassend genoeg alle keepers geblesseerd", memoreert Arveladze. "Dus wat doe je dan? Dan bel je de A1. Maar ook daar hadden alle keepers blessures. Het was echt ongelofelijk."

Uiteindelijk besloot Arveladze tijdens de trainingen zelf de keepershandschoenen aan te doen. "Je hebt op de trainingen gewoon een keeper nodig. In ieder geval om op goal te kunnen schieten." Van Gaal zag echter geen keeper in Arveladze en koos voor rechtsback Grétar Steinsson. "De hele week trainde hij als keeper. Het ging steeds beter."

Totdat Arveladze op een beter idee kwam. "In gesprek met Van Gaal zei ik: Luister Louis, vergeet het, we spelen zonder keeper tegen Excelsior. Waarop van Gaal tegen me zei: Je bent gek Shota." De Georgiër praatte in de dagen voor de wedstrijd op Van Gaal in. "Stel je eens voor. Normaal gesproken winnen we van Excelsior en zal niemand er nooit nog over praten. Maar stel je voor dat we zonder keeper zouden spelen... De hele wereld zal het over ons hebben."

"Dus ik vroeg het hem elke dag opnieuw. Elke dag smeekte ik hem om het één keer te proberen", vertelt Arveladze, wiens droom niet uitkwam: reservedoelman Job Bulters was nét op tijd fit. Arveladze denkt dat Van Gaal het diep van binnen wel wilde. "Hij wilde het. Maar omdat Van Gaal een 'correcte' trainer is, koos hij ervoor om het toch niet te doen. Hij vond het respectloos tegenover Excelsior."

Achteraf kan Arveladze er wel om lachen, zeker omdat Excelsior pas laat in de wedstrijd gevaarlijk werd. "Het eerste schot van Excelsior, niet eens op doel, was pas in de 68e minuut. We wonnen met 5-0. We speelden ze helemaal weg. Dit was de kans om een keer zonder keeper te spelen, maar helaas mocht het niet zo zijn."

Check het hele item met Arveladze hieronder!