'Ik heb Robben in gekke tijden meegemaakt, hij liet mannen op hun billen zitten'

29 juni om 13:00
Laatste update: 29 juni om 13:49

Arjen Robben verbijsterde afgelopen weekend de voetbalwereld door zijn terugkeer bij FC Groningen aan te kondigen. VoetbalPrimeur sprak in de rubriek De Beste XI met onder meer Royston Drenthe, Andy van der Meyde, Timothy Fosu-Mensah en Edson Braafheid, die lyrisch zijn over de 36-jarige aanvaller.

Danny Vos
AMSTERDAM

Drenthe noemt Robben 'één van de compleetste buitenspelers ooit'. "Ik heb Arjen in gekke tijden meegemaakt", zegt hij over zijn oude teamgenoot bij Real Madrid. "Hij heeft serieus mannen op hun billen laten zitten. Draaien, vallen, opstaan en nog steeds de bal aan de voet hebben als het niks was... Ook die zelfzuchtigheid kon ik wel waarderen. Als je drie, vier man het bos instuurt, dan moet je gewoon zelf schieten en niet passen."

Ook bij het Nederlands elftal maakt Robben (96 interlands) veel indruk. "Iedereen zegt: hij doet altijd hetzelfde. Dat klopt, maar hij doet het sneller dan ieder ander mens", zegt Van der Meyde tegen VoetbalPrimeur. "Dat vind ik zo mooi: je weet dat hij naar binnen gaat en gaat schieten, maar hij is je elke keer een stap voor. Het gaat zo snel, dat kunnen wij ons niet voorstellen. Als de tegenstander de bal wil pakken, is hij al weg. Je gelooft het gewoon niet."

Fosu-Mensah maakte Robben ook mee bij Oranje en kan niet om hem heen. "Gewoon een topspeler. Chelsea, Real Madrid, met Bayern München de Champions League gewonnen, wat hij voor het Nederlands elftal heeft gedaan... Het zou heel fout van mij zijn als ik hem niet had gekozen. Hij is heel erg explosief. Je weet wat hij gaat doen, maar je kunt het op één of andere manier niet tegenhouden. Het is echt een speciale kwaliteit."

Braafheid kan zich het moment dat Robben de overstap maakte van Real Madrid naar Bayern München nog goed herinneren. "Het was aan het einde van de transferperiode in 2009", memoreert de WK-finalist. "We hadden al een aantal wedstrijden gespeeld, maar we waren zoekende. Hoe scoren we? Hoe winnen we? Toen Arjen kwam, was dat geen probleem meer. Hij creëert kansen voor zichzelf en voor anderen. Het werd zó veel makkelijker."

Robben bleef uiteindelijk tien jaar in Beieren en vierde er grote successen, met onder meer acht Bundesliga-titels, vijf DFB Pokals en een Champions League. Zondag werd hij gepresenteerd in Groningen, waar hij benadrukte dat een comeback op het veld nog niet helemaal zeker is. "Om teleurstelling te voorkomen bij iedereen: het kan variëren van nul tot een hele hoop wedstrijden. Maar ik ben positief ingesteld", aldus Robben, die terugkeert uit clubliefde.