Het nieuwe FC Groningen: Fledderus ook na Robben-stunt nog lang niet klaar

Het nieuwe FC Groningen: Fledderus ook na Robben-stunt nog lang niet klaar

Gepubliceerd: maandag 29 juni 2020 om 10:00ma 29-06-2020 om 10:00

We hebben nog 185 dagen te gaan in 2020, maar dé Eredivisie-transfer van het jaar is al een feit. Arjen Robben was al met voetbalpensioen, maar gaat het toch weer proberen en keert na achttien (!) jaar terug bij jeugdliefde FC Groningen. In wat voor ploeg komt hij terecht? VoetbalPrimeur brengt het (voorlopige) FC Groningen van 2020/2021 in kaart.

We beginnen namelijk met een groot voorbehoud en een even groot cliché. Het duurt nog ruim twee maanden voordat het seizoen weer begint en de transfermarkt blijft ook daarna nog een tijdje geopend: in de tussentijd kan er dus nog van alles gebeuren. Dat Sergio Padt het Groningse doel weer gaat verdedigen, lijkt dan weer wél een zekerheidje. De publiekslieveling doet dit namelijk al zes jaar lang en beschikt over een doorlopend contract.

Aan de achterhoede moet nog flink gesleuteld worden. Deyovaisio Zeefuik staat na drie sterke seizoenen volop in de buitenlandse belangstelling en zette zelf ook in op een transfer. Maar zou de komst van Robben hem misschien op andere gedachten kunnen brengen? Verder zijn met Mike te Wierik (Derby County) en Django Warmerdam (FC Utrecht) twee basisspelers vertrokken: Wessel Dammers (overgekomen van Fortuna Sittard) en Bart van Hintum zullen in principe de posities centraal en links achterin overnemen.

Manchester City-huurling Ko Itakura speelde vorig seizoen links in het centrum: FC Groningen wil graag met verder met de Japanner, maar zit nog in de wachtkamer. Van Hintum kan eventueel ook naast Dammers postvatten, maar dan zal er weer een nieuwe linksback moeten komen. De zeventienjarige Fin Nikolas Talo kan eventueel vervroegd doorgeschoven en voor de leeuwen gegooid worden, al is het nog maar de vraag of hij daar al aan toe is. Hoe dan ook: technisch directeur Mark-Jan Fledderus is nog lang niet klaar met zijn achterhoede.

FC Groningen varieerde vorig seizoen met een 4-2-3-1 en een 4-4-2 systeem: misschien denkt trainer Danny Buijs aan een vrije rol als tweede spits voor zijn topaankoop, maar vooralsnog lijkt de 4-2-3-1 variant het meest waarschijnlijk. Ahmed El Messaoudi en de doorgebroken Daniël van Kaam en zijn momenteel het beoogde controlerende duo. Azor Matusiwa was vorig seizoen ook een vaste waarde, maar verklaarde Fledderus onlangs de transferoorlog en wordt daarom buiten beschouwing gelaten. Wat voor Zeefuik geldt, geldt echter ook voor Matusiwa: misschien bedenkt hij zich nog na het grote Robben-nieuws.

Qua aanvallend ingestelde middenvelders en buitenspelers heeft De Trots van het Noorden meer dan voldoende smaken. Ramon Pascal Lundqvist moet nummer 10 afstaan, maar kan zomaar eens opnieuw de vaste schaduwspits worden. Ajdin Hrustic was niet altijd even populair bij de Groningse achterban, maar is onder Buijs uitgegroeid tot vaste basiskracht. De linkspoot opereerde vrijwel altijd vanaf rechts, maar kan best naar de andere flank verhuizen en switchen met Robben. Met Gabriel Gudmundsson, Sam Schreck en Mo El Hankouri lopen er bovendien nog genoeg alternatieven rond.

De spitspositie is dan weer een problematische. Afgelopen winter vertrokken Kaj Sierhuis en Charlison Benschop – en Jannik Pohl, maar daar maalde niemand om – al uit Groningen, per 1 juli zullen huurlingen Joel Asoro en Daishawn Redan terugkeren bij Swansea City en Hertha BSC. Qua puntspelers is FC Groningen voorlopig aangewezen op de tieners Romano Postema en Thijs Dallinga. Misschien kan één van de aanvallende middenvelders tot meevoetballende spits omgeturnd worden, maar extra aanvoer vanaf het transferfront zou meer dan welkom zijn.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Robben terug in de Eredivisie: goed idee?

Ja
90%
Nee
10%
(7524 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws