Derksen: 'Na de mediaoorlog heb ik niets meer van Talpa-top gehoord'

Derksen: 'Na de mediaoorlog heb ik niets meer van Talpa-top gehoord'

Gepubliceerd: maandag 6 juli 2020 om 21:33ma 06-07-2020 om 21:33

Het is nog altijd onduidelijk of Johan Derksen volgend seizoen te zien is in Veronica Inside. In een open brief aan De Telegraaf bespreekt hij de racismerel, waardoor het programma onder vuur is komen te liggen.

Derksen maakte een foute grap door rapper Akwasi gekscherend te vergelijken met een Zwarte Piet. Akwasi kondigde daarvoor op De Dam in Amsterdam aan dat hij een Zwarte Piet 'in z'n gezicht' zou trappen als hij er een zou tegenkomen. Toen in de uitzending van Veronica Inside een Zwarte Piet in beeld kwam, vroeg Derksen zich af of het Akwasi niet was. Een grap die niet bij iedereen goed viel.

"Ik ken mijn beperkingen; ik ben niet de leukste cabaretier van Nederland, maar ik heb wel eens slechtere grappen gemaakt", aldus Derksen in De Telegraaf. "De hysterische reacties waren ronduit beangstigend. Het hele land leek in de war en doorgaans evenwichtige mensen vertoonden paniekerig gedrag. Eigenlijk was ik de enige die rustig bleef, omdat ik totaal niet werd gekweld door een schuldgevoel. Het was en blijft voor mij een storm in een glas water."

Meerdere BN'ers adviseerden om Veronica Inside te boycotten. "Nederland is hypergevoelig geworden. Ik realiseer me dat tijden veranderen. De wijze waarop de ethische politie de woorden weegt van het enige tv-programma waarin de gasten zich geestelijk onafhankelijk opstellen, is maniakaal. En ik ben geenszins van plan me door die betuttelende meute de mond te laten snoeren", zegt Derksen.

'Directie Talpa was van slag'
Derksen en zijn collega's Wilfred Genee en René van der Gijp kregen veel over zich heen. "Zelfs de directie van Talpa was enigszins van slag. Drie dagen voor de bewuste uitzending zaten René van der Gijp, Wilfred Genee en ik op het hoofdkwartier in Laren aan tafel met de Talpa-top: John de Mol, Paul Römer, Erland Galjaard en Marco Louwerens. We werden overladen met schouderklopjes: we waren spraakmakend, onderscheidend, authentiek en opiniërend", zegt Derksen.

"De heren wilden dat wij een dagelijkse talkshow gingen verzorgen. Daar was binnen ons Veronica Inside-team niet iedereen enthousiast over. Nadat mijn grap vervolgens een mediaoorlog teweeg bracht, hebben we niets meer van die heren vernomen. Daarom weet ik me geen raad met al die loftuitingen. Hebben ze nou veel verstand van televisie, of zijn het slechts notoire opportunisten?"

"Ik heb geen idee of u mij ooit nog terugziet in Veronica Inside, maar een mooier afscheid dan de stekker eruit te trekken na een kijkcijferrecord van 1,7 miljoen bestaat niet."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws