Heftig WK-verhaal van Van Bronckhorst: 'Sorry, zei zijn zusje, hij is vermoord'

Heftig WK-verhaal van Van Bronckhorst: 'Sorry, zei zijn zusje, hij is vermoord'

Gepubliceerd: vrijdag 10 juli 2020 om 20:09vr 10-07-2020 om 20:09

Giovanni van Bronckhorst denkt emotioneel terug aan het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Dat heeft niet zo zeer te maken met het resultaat, maar wel met de persoonlijke band die de voormalig international daar opbouwde met een ballenjongen.

Op de trainingen van Oranje in Zuid-Afrika waren steeds dezelfde ballenjongens aanwezig. "Zo leerde ik er een geweldig, 13-jarig knulletje kennen dat met zijn team elke dag ballenjongen was bij onze trainingen en met wie ik een mooi contact kreeg", vertelt Van Bronckhorst aan De Telegraaf. Hij wordt emotioneel als het over het jongetje gaat. "Het is voor het eerst in tien jaar dat het me zo aangrijpt. Het is iets waar ik lang niet over heb gesproken…"

Van Bronckhorst bleef in contact met de jongen, maar schrok toen hij hoorde dat de jongen was vermoord. "Hij was niet bij me weg te slaan. Na het WK hield ik contact met hem. Ik stuurde hem berichten en hij mij. Na een half jaar reageerde opeens zijn zusje in plaats van hijzelf. Ze zei: ’Sorry, hij kan niet meer met je praten. Hij is vermoord…’ Op zo’n moment voel je wat voor land het nog steeds is, hoe gevaarlijk het daar is. Hij woonde ergens in een buurt van Johannesburg."

Daar heeft de gewezen linksback, die nu trainer is bij Guangzhou R&F in China, het niet meer vaak over gehad. Daarom heeft hij het moeilijk om over de jongen te vertellen. "Voetballers zijn geen robots. Natuurlijk is de ervaring fantastisch, maar je krijgt ook een band met de mensen daar. Die ballenjongens klampten zich vast, vonden het prachtig als we wonnen. Dat betekende dat we weer vijf dagen langer in het toernooi bleven en dat zij bij ons mochten blijven. Anders moesten zij ook allemaal naar huis."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws