Van Marwijk wijst op rol Webb: '90.000 mensen zagen het, maar eentje niet'

Van Marwijk wijst op rol Webb: '90.000 mensen zagen het, maar eentje niet'

Gepubliceerd: zaterdag 11 juli 2020 om 14:54za 11-07-2020 om 14:54

Bert van Marwijk oordeelt tien jaar na dato dat het Nederlands elftal zich te kort heeft gedaan in de WK-finale tegen Spanje. De toenmalig bondscoach wijst daarbij ook op de rol van scheidsrechter Howard Webb.

Oranje was tot de bewuste eindstrijd ongenaakbaar. "Waarom het in de finale toch mis ging? We deden onszelf te kort door al vroeg in de wedstrijd twee voor ons lastige gele kaarten te pakken", zegt Van Marwijk in een uitgebreide monoloog voor RTL. "Mark (van Bommel, red.) en Nigel (De Jong, red.) konden niet meer fel de duels in gaan, waardoor de Spanjaarden meer aan voetballen toekwamen. Dat moesten we juist voorkomen, want daar waren zij extreem goed in. Die overtreding van Nigel? Tsja, na afloop zag ik natuurlijk ook wel dat dat net zo goed rood had kunnen zijn."

"Er waren meer momenten", vervolgt Van Marwijk. "Vier minuten voor het einde zagen 90.000 mensen in het stadion dat wij een corner moesten krijgen, maar eentje zag het niet: scheidsrechter Howard Webb. Vervolgens werd Eljero Elia ondersteboven gelopen en kregen we geen vrije trap mee. Daarna stond Andrés Iniesta in eerste instantie buitenspel, voordat hij de bal weer kreeg en kon scoren. Als je dan slecht wilt denken…"

Van Marwijk haalt aan dat Webb de eerste wedstrijd van Spanje op het WK al had gefloten, een nederlaag tegen Zwitserland. "Volgens de Spanjaarden kwam dat door Webb, hij kreeg de schuld. In de finale gingen zij bij elke overtreding van ons met zeven man om hem heen staan. Een scheidsrechter wordt daar door beïnvloed, hij is ook maar een mens. Maar ik wil de arbitrage echt niet als excuus opvoeren. Wij hadden het beter moeten doen, denk ik dan maar."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws