Veiligheidsberaad wil van juichverbod in stadions af: kritiek op kabinetsbeleid

Veiligheidsberaad wil van juichverbod in stadions af: kritiek op kabinetsbeleid

16-07-2020 14:17
106

Het juichverbod in voetbalstadions wordt mogelijk tóch van tafel geveegd. De burgemeester van Nijmegen en tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, heeft in een brief aan ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) laten weten dat het verbod niet realistisch en niet te handhaven is.

Dat meldt RTL Nieuws, dat de brief in handen heeft gekregen. Tijdens de laatste versoeplingen van de coronamaatregelen werd bepaald dat voetbalstadions weer deels hun deuren weer mogen openen, maar dat fans in het stadion niet mogen juichen en zingen vanwege de kans op verspreiding van het coronavirus. Bruls schrijft in de brief dat dit 'niet realistisch en niet handhaafbaar wordt geacht'.

"Het verbod op zingen en schreeuwen in groepsverband bij demonstraties en sportwedstrijden staat dusdanig ver af van de maatschappelijke realiteit dat de veiligheidsregio’s dit als een onmogelijke opdracht ervaren", licht Bruls toe bij RTL Nieuws. Volgens de burgemeester weet iedereen dat dit niet te handhaven valt. "En dat is funest voor de geloofwaardigheid van de overheid, voor het rechtvaardigheidsgevoel van burgers en voor het draagvlak in de samenleving."

Volgens Bruls is het ook niet te verdedigen dat er in kerken wel gezongen mag worden, maar in stadions niet.