20 miljoen voor Langeleegte: 'Maar vijf ton voor Veendam kon er toen niet vanaf'
Angelo Cijntje speelde elf jaar van zijn leven op De Langeleegte, maar daar kwam in april 2013 abrupt een einde aan. SC Veendam was in de jaren daarvoor een aantal keer aan een faillissement ontsnapt, maar het doek zou uiteindelijk tóch vallen.
De kleine rechtsback was op dat moment uitgegroeid tot het ultieme boegbeeld van Veendam. "Natuurlijk is het frustrerend dat de club ophoudt te bestaan, zeker als je er een binding mee hebt gekregen. Maar spelers en trainers zijn passanten, het is vooral erg voor de mensen die er al vijftig jaar kwamen. Dat is ze ontnomen", relativeert hij echter in de Voetbal International-rubriek Anno.
Het bankroet zat er al een tijdje aan te komen. De gemeente had al een aantal keer bijgesprongen en de mogelijkheden in de Veenkoloniën waren beperkt. "Voor uitwedstrijden hoefden we nog net niet zelf ons lunchpakket mee te nemen, maar kookten we wel zelf op de club voor onderweg. Dat is meestal al geen goed teken, hè", aldus Cijntje. "Betaald voetbal onwaardig."
Zeven jaar na het faillissement wordt er alsnog twintig miljoen euro uitgetrokken om De Langeleegte op te knappen. "Toen ik dat hoorde, was ik wel even pissed off. Een half miljoen voor Veendam kon er destijds niet meer vanaf, dat klinkt krom", baalt Cijntje, die in 2013 naar FC Groningen vertrok en later terugkeerde op De Langeleegte, als speler van amateurclub Veendam 1894 welteverstaan. "Ik baal nog altijd dat de club niet meer bestaat. Ik woon er vlakbij, mijn kinderen voetballen er; ik had graag met ze op de tribune gezeten."