Overname Newcastle United gaat niet door: Saoedische megadeal ketst af

Overname Newcastle United gaat niet door: Saoedische megadeal ketst af

30-07-2020 17:02 Laatste update: 17:10
49

Een tegenvaller voor Newcastle United: de Premier League-club zal niet worden overgenomen door het Saoedische Public Investment Fund. Het investeringsfonds uit het Midden-Oosten heeft zich teruggetrokken, zo laat het weten via een verklaring.

Het Arabische consortium had er driehonderd miljoen pond, zo'n 330 miljoen euro, voor over om Newcastle in handen te krijgen. De voorbije maanden werden al tal van topspelers aan The Magpies gelinkt. Die geruchten kunnen voorlopig de prullenbak in. Het investeringsfonds is het zat om nog langer op goedkeuring te wachten en heeft de stekker uit de deal getrokken, meldt de BBC.

Rond de overname was namelijk veel te doen. In april kwam naar buiten dat Newcastle-eigenaar Mike Ashley een akkoord naderde met het fonds onder leiding van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Amnesty International maakte direct bezwaar en wees op de mensenrechtensituatie Saoedi-Arabië. Daarna volgde onder meer een zeer kritisch rapport van de Wereldhandelsorganisatie (World Trade Organization).

Ook was er ophef omdat er in het Arabische land al jaren illegaal Premier League-duels worden uitgezonden op pirantenzender beoutQ. Het bedrijf achter die zender, satellietprovider Arabsat, is eigendom van de Saoedische staat. De FIFA, de UEFA en de Premier League proberen al jaren een einde te maken aan die piraterij, maar tot dusver tevergeefs.

Ashley moet nu dus op zoek naar een nieuwe koper, maar heeft naar verluidt meerdere pijlen op zijn boog. Volgens de BBC is de weg mogelijk vrij voor Henry Mauriss, een Amerikaanse zakenman die Newcastle ook dolgraag wil overnemen. Hij bracht naar verluidt al een bod uit van 395 miljoen.