Buitenspeltechnologie geïntroduceerd door KNVB: VAR krijgt extra camera's

Buitenspeltechnologie geïntroduceerd door KNVB: VAR krijgt extra camera's

Gepubliceerd: vrijdag 31 juli 2020 om 09:48vr 31-07-2020 om 09:48

De VAR in het Nederlandse betaalde voetbal krijgt komend seizoen de beschikking over buitenspeltechnologie. De daarbij behorende buitenspellijnen bieden volgens de KNVB de mogelijkheid om nog nauwkeuriger te bepalen of iemand buitenspel staat.

Deze lijnen worden gebruikt met inzet van speciale camera's, valt te lezen op de website van de voetbalbond. Op dit moment worden in alle Eredivisiestadions voorbereidingen getroffen om de buitenspeltechnologie komend seizoen in te zetten. Daarmee kan, volgens de KNVB, het aantal juiste beslissingen van de arbitrage in een wedstrijd verder worden verhoogd.

De software is bekend uit competities als de Premier League en de Champions League en wordt gemaakt door Hawk-Eye. De buitenspeltechnologie zal door de videoscheidsrechters gebruikt worden als door de technologie duidelijk wordt dat de beslissing van de scheidsrechter fout is. Als er ondanks de buitenspellijnen nog steeds twijfel is over een genomen beslissing, grijpt de VAR niet in.

Voor deze technologie zijn zogenaamde 'zestienmetercamera's' nodig. Die hingen al in de stadions van Ajax, PSV en Feyenoord, maar komen nu ook in alle andere Eredivisiestadions te hangen. Daarmee is veel beter vast te stellen of er sprake is van buitenspel en met dit camerastandpunt kan de technologie ook zijn werk doen. De KNVB hoopt dat alle camera's voor aanvang van de competitie zijn geïnstalleerd en dat er gelijktijdig begonnen kan worden met het inzetten van de technologie.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws