'Alarmbellen moeten afgaan' bij Ajax en Feyenoord: 'Het is Russisch roulette'

'Alarmbellen moeten afgaan' bij Ajax en Feyenoord: 'Het is Russisch roulette'

Gepubliceerd: woensdag 5 augustus 2020 om 07:42wo 05-08-2020 om 07:42

Laatste update: woensdag 5 augustus 2020 om 07:44wo 05-08-2020 om 07:44

Meerdere spelers en stafleden van Ajax zijn besmet geweest met het coronavirus, zo bevestigde de Amsterdamse club deze week aan De Telegraaf. Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen zou 'verdomd voorzichtig' zijn als hij bij Ajax zou werken.

Verheijen tast in het duister. "Normaal zijn feiten een reden tot waakzaamheid, maar nu maakt het gebrek aan feiten corona Russisch roulette. Je hebt het niet alleen over de carrière, maar vooral over de gezondheid van een speler in de rest van zijn leven", waarschuwt hij in De Telegraaf.

Geen van de Ajacieden kreeg last van klachten. Niet vreemd, aldus Verheijen, 'omdat ook buiten het voetbal ook veel mensen asymptomatisch zijn'. Maar: "De signalen over blijvende schade bij niet-topsporters moeten alle alarmbellen doen afgaan. En dat het schade aan longen en hart betreft, is extra zorgelijk, omdat topsporters twee keer per week tot het gaatje gaan."

Dat er bij Feyenoord nog niet wordt getest, verbaast Verheijen dan ook. "Alleen bij klachten testen is bij een betaald voetbalclub niet houdbaar. Periodiek testen is cruciaal en kan een hoop ellende voorkomen. En ja, ik zou ook bloedtesten invoeren om te kijken of spelers en trainers antistoffen tegen COVID-19 in hun bloed hebben, dus of ze wel of geen corona hebben gehad. Hoe meer informatie je verzamelt, hoe minder het Russisch roulette is."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws