'Bij Ajax staat nieuwe topper wel op, maar die creativiteit haal je niet terug'

'Bij Ajax staat nieuwe topper wel op, maar die creativiteit haal je niet terug'

Gepubliceerd: zaterdag 8 augustus 2020 om 09:32za 08-08-2020 om 09:32

Ajax trapt zaterdag met een oefenwedstrijd tegen RKC Waalwijk het post-Ziyech-tijdperk. Joey van den Berg en René Hake weten dat de Marokkaanse spelmaker niet zomaar te vervangen is, zeker niet op de korte termijn.

Van den Berg speelde bij sc Heerenveen, toen Ziyech de overstap maakte naar FC Twente. "Bij ons was Hakim een aanstormend talent, nu is hij een bepalende speler. In de kwaliteit van de keuzes die hij maakt, heeft hij zich bij Twente en Ajax zo sterk doorontwikkeld. Hij maakt van niets iets en beslist de meerderheid van de wedstrijden. Voor Twente destijds, en Ajax nu helemaal, komt het vertrek harder aan", zegt de middenvelder in het Algemeen Dagblad.

Voormalig Twente-trainer Haké zag zijn sterspeler op 30 augustus 2016 de overstap maken van de Tukkers naar Ajax. "Als zo'n speler vertrekt, raak je doelgerichtheid, creativiteit en eerzucht kwijt. Hakim is namelijk ook een echte winnaar die gif in een elftal brengt." Toch hoeft Erik ten Hag niet meteen te wanhopen volgens hem. "Je kunt het vertrek van zo'n goede speler vaak ook oplossen door anders te gaan spelen. Dat deden wij met Fredrik Jensen. Dat was meer een lopende middenvelder. Daardoor vulden we het iets anders in, maar we eindigden wel in de play-offs voor Europees voetbal."

Van den Berg denkt dat andere jongens 'misschien onbevangener gaan spelen'. "En bij Ajax lopen er zoveel met potentie. Er zal straks echt wel een nieuwe topper opstaan. Ik heb er vertrouwen in dat Ajax en de trainer zijn vertrek op den duur opvangen, maar op de korte termijn wordt het wel ontzettend lastig. Doordat zijn blik altijd naar voren is gericht, creëert hij dingen die anderen niet kunnen. Die grote mate van creativiteit haal je niet een-twee-drie terug."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Moet Ajax nog een Ziyech-opvolger aantrekken?

(2722 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws