Kritisch op De Jong-positie: Koeman staat voor een moeilijk en hard besluit

Kritisch op De Jong-positie: Koeman staat voor een moeilijk en hard besluit

Gepubliceerd: dinsdag 18 augustus 2020 om 14:40di 18-08-2020 om 14:40

Laatste update: dinsdag 18 augustus 2020 om 14:41di 18-08-2020 om 14:41

Ronald Koeman is nog maar net onderweg naar FC Barcelona en het eerste vraagstuk doemt volgens Spaanse media al op: kiest de coach voor Sergio Busquets of Frenkie de Jong? Volgens AS luidt de komst van Koeman mogelijk het einde van Busquets in.

Niet slecht, maar ook niet bepalend. Dat is in Barcelona het heersende gevoel over het eerste seizoen van Frenkie de Jong in het shirt van Barça. Het talent druipt natuurlijk van de 23-jarige middenvelder af, maar zowel Ernesto Valverde als diens - inmiddels ontslagen - opvolger Quique Setién worstelden met de rol van de Oranje-international. Beide trainers wisten dat hij het best zou renderen op de nummer 6-positie, maar daar stond de onpasseerbare Sergio Busquets al. Dan maar links, hangend op het middenveld. Waar De Jong minder dirigeerde en minder doorslaggevend was.

Het werd afgelopen seizoen duidelijk dat De Jong zich daar wel kan redden, maar dat hij niet het verschil kan maken in die ietwat offensievere rol. Busquets uit de basis spelen, dat leek echter een onmogelijke klus voor Frenkie. Tot die 8-2 oorwassing van Bayern München, afgelopen vrijdag. Pijnlijk was het beeld van een compleet overlopen Busquets, die links, rechts, onder en boven hem topfitte Bayern-spelers voorbij zag stormen.

Busquets staat symbool voor het probleem van Barcelona: een echt clubicoon, maar te lang beschermd door zijn trainers en te oud om het nieuwe, moderne pressingvoetbal nog bij te kunnen benen. Gelukkig heeft Barcelona op de positie van Busquets gedaan wat het nog niet voor Lionel Messi gedaan heeft: een jonge opvolger aantrekken.

Koeman kritisch op positie Frenkie
Als er één iemand het afgelopen seizoen kritisch was op de manier waarop De Jong gebruikt werd bij FC Barcelona, dan was het Koeman wel. Als Barcelona-legende en bondscoach van Oranje had hij natuurlijk recht van spreken. In juni zei Koeman nog tegen Radio Catalunya: "De Jong is een speler die zich kan aanpassen aan een nieuwe positie op het middenveld. Maar zijn beste positie is dichter tegen de defensie aan. De positie waar Busquets speelt. Dat is zijn beste plek en dat is ook waar hij voor de nationale ploeg en voor Ajax heeft gespeeld."

In de wetenschap dat Koeman moet verjongen bij Barcelona, dat De Jong zijn beste jaren nog voor zich heeft liggen en dat de middenvelder in het Oranje van Koeman een onbetwiste basisspeler was, lijkt het einde van Busquets inderdaad te gaan naderen. Volgens verschillende Spaanse media staat de 32-jarige controleur inmiddels al op de vertreklijst van Barcelona, waar ook de namen van Arturo Vidal en Ivan Rakitic op prijken.

Onder Koeman moet De Jong het ritme en de schwung van Oranje en Ajax weer terugvinden. De coach weet hoe graag zijn pupil de plek van Busquets in handen wil krijgen. "Hij is een intelligente jongen, met een enorm talent", zei Koeman in april in Sport. "Maar het doet hem pijn dat hij niet op zijn natuurlijke positie speelt, zoals hij bij Ajax speelde."

En Busquets dan? De clubman heeft in Barcelona nog een contract tot medio 2023, maar binnen de club raken ze er steeds meer van overtuigd dat hij het tempo van Europese topwedstrijden niet meer kan bijbenen. Tijd voor hem om een stapje opzij te doen, zo klinken de geluiden nu in Spanje. Door zich te schikken in een reserverol, of door het bij een andere club te proberen. Busquets heeft altijd gezegd nog onder Pep Guardiola te willen spelen, maar het moment om nog een transfer naar Manchester City te maken lijkt inmiddels ook verkeken.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Gaat Frenkie de Jong Sergio Busquets komend seizoen uit de basis spelen?

Ja
94%
Nee
6%
(2435 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws