'Rooney Rule' om rasicme tegen te gaan bij kiezen bondscoach: 'Kwaliteit op één'

'Rooney Rule' om rasicme tegen te gaan bij kiezen bondscoach: 'Kwaliteit op één'

20-08-2020 08:29
168

Sinds kort heeft de KNVB de commissie Mijnals in het leven geroepen. De commissie, met Ruud Gullit, Humberto Tan en Daphne Koster, probeert rasicme in het voetbal tegen te gaan. Een van de uitgangspunten daarbij is de zogenaamde 'Rooney Rule'.

Deze regel schrijft voor dat minderheden op gesprek uitgenodigd moeten worden, mochten er vacatures vrijkomen. Na het vertrek van bondscoach Ronald Koeman naar FC Barcelona, komt dit punt ook weer op de agenda bij de KNVB nu er een vacante trainerspositie is bij het Nederlands elftal.

"Er is nog geen afspraak dat dit voor elke positie moet gebeuren", stelt directeur betaald voetbal Eric Gudde van de KNVB echter in gesprek met De Telegraaf. "Hoewel dat de afgelopen maanden wel voor drie of vier functies is gedaan en er ook mensen met een migratieachtergrond zijn aangesteld. Waarbij gold en geldt dat de kwaliteit op één staat."

Gudde geeft aan dat het punt zeker op de agenda staat bij de KNVB, ook na het vertrek van Koeman. "Dit onderwerp zit bij deze directie heel nadrukkelijk in ons hoofd, ook in deze situatie van het aanstellen van een nieuwe bondscoach", geeft Gudde aan.