De Jong krijgt trofee mee naar huis: 'Dan besef je: dit is er één voor altijd'

De Jong krijgt trofee mee naar huis: 'Dan besef je: dit is er één voor altijd'

23-08-2020 12:58
49

Luuk de Jong is na de Europa League-finale van vrijdag een gelukkig man. De lange spits van Sevilla scoorde twee keer voor zijn ploeg en was er mede verantwoordelijk voor dat Inter met 3-2 werd verslagen.

Na afloop kreeg De Jong, die nu thuis in Doetinchem van zijn succes geniet, naast een winnaarsmedaille ook een trofee voor 'Man of the Match' mee naar huis. "Daar ben ik natuurlijk super trots op", zegt de spits tegen het Algemeen Dagblad. "Als je daar naar kijkt, besef je: dit is er één voor altijd. Terwijl, in de tweede helft, toen dacht ik ook even: het zal toch niet dat je er twee maakt in een Europacupfinale en dan verliest…"

De Europa League-winst en zijn goals zijn een fraai einde van een redelijk seizoen. De Jong scoorde in alle competities tien keer, maar had in het begin moeite om het net te vinden. "Nu is iedereen lyrisch, maar ik heb ook genoeg kritiek gekregen. De trainer en de technisch directeur hebben het hele seizoen gezegd: wij beoordelen jou op veel meer dan alleen doelpunten. Hun vertrouwen zie je terug in wat ik heb gespeeld. In de competitie stond ik driekwart van alle duels in de basis."

Het doelpuntenaantal van de kopsterke spits had hoger uit kunnen vallen, maar hij neemt de strafschoppen bij Sevilla niet. "Ik weet het, vijf penaltygoals erbij en het beeld is al anders. Maar ja, dit is hoe ik ben. Egoïstisch denken zit niet in mijn karakter. Ik weet nog mijn eerste gesprek hier. Zei de trainer: ‘Je hebt 28 keer gescoord bij PSV in de competitie en nam niet eens penalty’s’. Dat legden hij en ook de technisch directeur positief uit. Ze zagen dat ik niet alleen voor mezelf bezig was."