Zes conclusies: miraculeuze ontsnapping in Alkmaar, miljoenen binnen voor AZ

26-08-2020 19:03 Laatste update: 21:22
214

Het scheelde heel weinig, maar AZ heeft de volgende voorronde van de Champions League gehaald. Teun Koopmeiners zorgde diep in de blessuretijd voor de gelijkmaker vanaf de stip en in de verlenging klaarden de Alkmaarders de klus tegen Viktoria Plzen. Albert Gudmundsson schoot AZ met twee treffers naar de volgende ronde. VoetbalPrimeur zet zes conclusies op een rij.

Koopmeiners en Gudmundsson de helden van AZ
Lang leek het erop dat AZ de Champions League uit zijn hoofd kon zetten, maar diep in de blessuretijd van de wedstrijd kregen de Alkmaarders een penalty na een domme overtreding van Plzen-keeper Ales Hruska. Koopmeiners ging achter de bal staan en hield zijn zenuwen in bedwang voor de 1-1.

Het was voor AZ het startschot om er in de verlenging voor te gaan. Uiteindelijk was het invaller Gudmundsson, die in de reguliere speeltijd nog een gigantische kans miste, die de ploeg van trainer Slot in de eerste helft van de verlenging op voorsprong zette. Vlak voor het einde van de verlengingen gooide Gudmundsson de wedstrijd in het slot door de 3-1 tegen het net te werken.

Geldkraan staat open voor AZ, zeker van Europa League
De overwinning tegen Plzen brengt niet alleen sportief goed nieuws, ook financieel is het een flinke meevaller voor AZ. Deelname aan de Europa League is na de overwinning zeker, waardoor de Alkmaarders ten minste 2,92 miljoen euro bij kunnen schrijven op hun bankrekening. Mocht ook de volgende voorronde van de Champions League gewonnen worden is AZ zeker van vijf miljoen euro.

Stel dat AZ de groepsfase van de Champions League bereikt, dan is het helemaal kassa voor de club. Deelname aan het miljardenbal van de UEFA levert ten minste 15,25 miljoen euro aan startgeld op.

Barre omstandigheden in Alkmaar
Bijna de hele wedstrijd regen en windkracht zeven: het werd de spelers van AZ en Plzen ook niet makkelijk gemaakt. Plzen beperkte zich tot verdedigen, AZ kwam niet tot goed combinatievoetbal en zocht voortdurend de oplossing achter de laatste linie van de club uit Tsjechië. Dat werkte echter voor geen meter: de Alkmaarders kwamen in de eerste helft niet tot een uitgespeelde kans. In de tweede helft lukte het wél om gevaarlijk te worden, maar ontbrak de scherpte voor het doel.

De Alkmaarders werden door Plzen gedwongen om de lange bal te spelen, de middenvelders van de Tsjechische ploeg sneden de passinglijnen naar de middenvelders van AZ goed af. Het resulteerde in een spervuur van lange ballen in de richting van Boadu, die zijn kopduels vrijwel allemaal verloor van de fysiek sterkere Plzen-verdedigers. Het hielp ook niet mee dat de Alkmaarders in de eerste helft de wind in de rug hadden, veel lange passes vlogen rechtstreeks over de achterlijn.

Vlaar en Stengs nog niet op oude niveau
Het moet gezegd: helemaal fit zal de centrale verdediger van AZ nog niet zijn geweest, maar opbouwend liet Vlaar de nodige steken vallen. Had het er maar moeilijk mee om de bal bij een medespeler te krijgen en leverde de bal een aantal keer kinderlijk eenvoudig in bij een tegenspeler. De sterke centrale verdediger heeft nog tot 12 september, wanneer voor AZ de eerste wedstrijd in de Eredivisie (tegen FC Utrecht) op het programma staat.

Naast Vlaar was ook Stengs lange tijd een vraagteken in aanloop naar het duel met Plzen. De aanvaller werd veelvuldig gezocht door zijn teamgenoten, maar wist niet te imponeren. Het is duidelijk dat de vleugelflitser van de Alkmaarders nog verder aan moet sterken, voordat hij weer op zijn oude niveau zit.

Het was duidelijk te zien dat Stengs er na zestig minuten spelen volledig doorheen zat. Het was de eerste wedstrijd in ruim vijf maanden en dat leek er flink in te hakken. Vanaf de bank zag hij het uiteindelijk, met hangen en wurgen, goed gaan voor AZ.

AFAS Stadion geen pretje voor cameramensen
Het is even behelpen voor de cameramensen langs de lijn in het AFAS Stadion. Nu het dak van het stadion van de Alkmaarders gerepareerd wordt, zijn ze genoodzaakt om op een steiger beelden te maken van de wedstrijd. In deze omstandigheden absoluut geen pretje: een aantal cameramensen stond zelfs vastgeketend aan de steigers om geen enkel risico te nemen met de harde wind.

Werk aan de winkel voor Slot
De voorbereiding van AZ verloopt tot nu toe alles behalve vlekkeloos en ook de wedstrijd tegen Plzen geeft Slot weer voldoende stof tot nadenken. AZ lijkt in niets op de flitsende voetbalmachine van vorig seizoen en zal flink moeten verbeteren om het volgend seizoen weer op te kunnen nemen tegen Ajax in de Eredivisie-titelstrijd.

Het zal de AZ-coach zorgen baren dat in de zes oefenduels voor de wedstrijd tegen Plzen slechts drie doelpunten gemaakt werden. Geen enkele van deze treffers kwam van de voet van een aanvaller. Werk aan de winkel, maar wat zullen ze er in Alkmaar blij mee zijn dat de volgende voorronde van de Champions League bereikt is.