Van de Beek naar Man United: 'Verwacht niet dat hij een vaste basisspeler wordt'

Van de Beek naar Man United: 'Verwacht niet dat hij een vaste basisspeler wordt'

01-09-2020 11:30 Laatste update: 14:38
121

Het afscheid van Donny van de Beek bij Ajax is na twaalf jaar nabij. Manchester United gaat hem op korte termijn presenteren. In Engeland kijkt men reikhalzend uit naar de komst van de 'extreem slimme aankoop', maar Manchester Evening News-verslaggever Marcus Banks plaatst een kanttekening. Hij vertelt aan VoetbalPrimeur dat Van de Beek zal moeten knokken voor een basisplaats.

De belangstelling uit Engeland voor Van de Beek sluimerde al langer, maar Manchester United moest afgelopen weekend aan de bak om Tottenham Hotspur, FC Barcelona, Manchester City, Arsenal en Paris Saint-Germain voor te blijven. Dat lukte - en dus zal Van de Beek komend seizoen op Old Trafford spelen. Ajax ontvangt 40 tot 45 miljoen euro voor de 23-jarige middenvelder, die voor een topsalaris gaat tekenen.

Het is nu een kwestie van tijd. Hoe reageert men in Engeland?
"De publieke opinie is dat Van de Beek een heel goede United-aankoop is", vertelt Marcus Banks, die als verslaggever van Manchester Evening News dicht op het vuur zit, aan VoetbalPrimeur. "James Maddison (Leicester City, red.) en Jack Grealish (Aston Villa, red.) stonden ook op de shortlist, maar zouden de club om en nabij de 90 miljoen euro hebben gekost. Voor de helft van die prijs een speler van het kaliber Van de Beek kopen, is een goede deal."

"In Engeland is er wat verwarring over het lange wachten van United, want de eisen van Ajax waren algemeen bekend. Deze transfer had ook makkelijk een paar weken geleden al afgerond kunnen worden."

Hoe gaat Ole Gunnar Solskjaer hem gebruiken?
"Ik geloof niet dat hij elke wedstrijd gaat beginnen, gezien het feit dat Solskjaer vrij zeker is van zijn first-choice midfield met Matic, Pogba en Fernandes. Van de Beek is echter de enige speler die creativiteit in de ploeg kan brengen als zowel Fernandes als Pogba niet speelt. Solskjaer kon het zich niet veroorloven om Fernandes te passeren in de laatste wedstrijden van het seizoen, ook al was hij duidelijk uitgeput. Van de Beek kan de speler worden tot wie Solskjaer zich wendt om andere spelers fris te houden. Zijn veelzijdigheid is ook een enorm pluspunt."


Van de Beek in de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United in 2017

Wie zijn de belangrijkste concullega's van Van de Beek?
"Fernandes en Pogba zullen zijn belangrijkste concurrenten worden. Matic is een compleet andere speler - zeer defensief georiënteerd. Als Pogba en Van de Beek samen op één middenveld spelen, achter Fernandes, vrees ik dat er te weinig balans is. Hij zal ook aan Solskjaer moeten bewijzen dat hij een betere optie is dan Fred en Scott McTominay."

"Je moet niet verwachten dat hij een vaste basisspeler wordt: het middenveld van Solskjaer stáát. Maar Van de Beek zal zeker een grote rol gaan spelen. Solskjaer heeft al gezegd dat vermoeidheid volgend seizoen een echte factor gaat zijn, omdat United regelmatig drie wedstrijden per week gaat spelen. Van de Beek krijgt dus zeker kansen. Hij moet Fernandes zien als het perfecte voorbeeld. Hij kwam in de winter over van Sporting Portugal en was door zijn prestaties meteen een onbetwiste basisspeler. Als Van de Beek a quick start maakt, kan dat weer gebeuren."

Manchester United betaalt maximaal 45 miljoen voor Van de Beek. Een koopje?
"Ja, ik denk dat United een extreem slimme aankoop doet voor deze prijs. Van de Beek heeft titels gewonnen, is een vaste international en heeft ervaring in de Champions League. De alternatieven voor United - Maddison en Grealish - zouden bijna het dubbele hebben gekost en zijn volgens mij niet eens zo goed als Van de Beek. Hij is ook pas 23, dus hij heeft zijn beste jaren voor zich. En zijn transfersom is laag genoeg om niet meteen vol onder druk te staan. I think it's a fantastic piece of business.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dit is volgens @telegraaf.nl het megasalaris van @donnyvdbeek bij @manchesterunited! 😱💰

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur) op