Kritiek op Veltman, Van Dijk en Lodeweges: 'Waarom laat je 'm op z'n tenen lopen?'

Kritiek op Veltman, Van Dijk en Lodeweges: 'Waarom laat je 'm op z'n tenen lopen?'

08-09-2020 21:12
120

Het valt niet te verklaren dat Joël Veltman maandag negentig minuten speelde in het Nations League-duel van Oranje met Italië. De verdediger van Brighton & Hove Albion kwam er niet aan te pas, oordeelt De Telegraaf-rapporteur Jan Peters.

"Je hoeft er niet omheen te draaien, Joël had een totale offday. Ik had verwacht dat Dwight Lodeweges hem in de rust al zou vervangen", zegt Peters, die zelf in Italië voor Genoa en Atalanta speelde, tegen de ochtendkrant. "Onbegrijpelijk ook dat Virgil van Dijk het niet wat meer overneemt als hij er bij zo'n lepe spits (Ciro Immobile, red.) niet aan te pas komt. Als een aanvaller zijn dag niet heeft, wordt hij gewisseld. Waarom laat je een verdediger dan wél negentig minuten op zijn tenen lopen?"

Veltman krijgt een 4,5, maar ook Van Dijk treft blaam, meent Peters. De aanvoerder ontvangt een 5,5. "Virgil straalde niet uit wat hij normaal uitstraalt. Bij de tegentreffer kun je stellen dat Aké het niet goed deed, maar Virgil pakte wéér zelf geen man. Bij voorzetten moet hij er altijd eentje pakken. Hij is toch de centrale verdediger? Met zijn kracht en power verwacht ik dat hij meer één tegen één-duels uitvecht. Dat heb ik hem in deze interland niet één keer zien doen."

Ook Lodeweges komt er niet goed vanaf met een 5. "Het experiment met Wijnaldum en Hateboer was een misser, Van de Beek zou dus in het elftal moeten maar dat gaat ten koste van anderen en Veltman moet je zo geen negentig minuten laten staan. Als je aan de zijkant zit en je ziet vlak voor je ogen Hateboer worstelen, kan je als coach ingrijpen. Voor hetzelfde geld sta je in de rust al met 3-0 achter. Dwight is een goede trainer, maar in deze interland haalde hij geen voldoende."