Talloze VAR-ingrepen ontsieren simpele overwinning Ajax op RKC

20-09-2020 18:40 Laatste update: 18:44
208

Ajax is ook na de tweede wedstrijd van het Eredivisie-seizoen foutloos. RKC Waalwijk was geen partij voor de Amsterdamse club, in een wedstrijd die werd ontsierd door het grote aantal VAR-momenten: 3-0.

Erik ten Hag moest het zondag in de met 12.000 supporters gevulde Johan Cruijff Arena stellen zonder Ryan Gravenberch (blessure) en Nicolás Tagliafico (schorsing), die werden vervangen door respectievelijk Mohammed Kudus en Lisandro Martínez. Vanaf de eerste minuut was het duidelijk dat Ajax zou profiteren van het puntenverlies van AZ en Feyenoord: RKC had niets te vertellen.

In de tiende minuut werd het overwicht uitgedrukt in de score. Dusan Tadic werkte de bal na een aanval over vele schijven met een verkapte omhaal binnen: 1-0. Zakaria Labyad dacht niet lang daarna voor de tweede Ajax-treffer te tekenen, maar Bas Nijhuis zette er op advies van de VAR een streep doorheen. In de aanloop maakte Martínez een vermeende overtreding op James Efmorfidis.

Tien minuten voor tijd had Labyad alsnog zijn doelpunt te pakken. De valse spits van Ajax scoorde na voorbereidend werk van de sterk spelende Kudus en Noussair Mazraoui. Nog voor rust kwam de VAR weer in actie en besloot de arbitrage - na langdurig beraad - géén penalty te geven aan Ajax na een handsbal van RKC-verdediger Melle Meulensteun.

Het verhaal van de VAR was toen nog niet afgelopen: Labyad scoorde, maar stond buitenspel en werd terecht teruggefloten, al duurde het allemaal weer lang. Na rust kwam RKC met tien man te staan. Luuk Wouters haalde Labyad neer, Nijhuis deed het af met een gele kaart, maar de VAR vond dat Labyad doorgebroken was: rood.

Het eenzijdige duel tussen Ajax en RKC ging vervolgens als een nachtkaars uit. Alleen de 3-0 van Martínez, na een prachtige Ajax-aanval, zorgde nog voor wat vertier in de Johan Cruijff Arena. RKC slaagde erin de schade beperkt te houden. Ajax gaat volgende week zaterdag op bezoek bij Vitesse, dat ook nog volle buit heeft dit seizoen.