Driessen hekelt KNVB-zoektocht: 'Nooit gevraagd of hij bondscoach wilde worden'

Driessen hekelt KNVB-zoektocht: 'Nooit gevraagd of hij bondscoach wilde worden'

25-09-2020 09:52 Laatste update: 10:27
74

Valentijn Driessen vindt dat de KNVB niet de schoonheidsprijs verdient voor de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. De bond benaderde drie kandidaat-bondscoaches, maar Driessen denkt dat dit vooral voor de vorm was.

'Goed om Frank Rijkaard te polsen, maar zijn nee lag voor de hand', schrijft de chef voetbal van De Telegraaf in zijn column. 'Peter Bosz had zijn contract verlengd bij Bayer Leverkusen, zich gecommitteerd aan het project aldaar en zei daarom niet beschikbaar te zijn. Alleen is hem nooit op de man af gevraagd of hij bondscoach wilde worden. Geen staaltje van doortastendheid als je iemand als serieuze kandidaat voor het bondscoachschap beschouwt', vindt Driessen.

'Omdat ervaren bestuurders dit niet overkomt, ligt het voor de hand dat de KNVB bewust aanstuurde op de vrije Frank de Boer als bondscoach. Een keus waarmee de KNVB tegelijk de geïncasseerde afkoopsom van vijf miljoen euro voor Koeman in de zak kon houden en voor lief neemt dat De Boer als derde keus wordt neergezet', aldus Driessen.

Volgens Driessen fungeerde de 'bedrijfsmatige sollicitatieprocedure' alleen om geloofwaardigheid en draagvlak voor De Boer te creëren, omdat de bond kritiek op diens aanstelling verwachtte. 'Het ergste aan deze heimelijke KNVB-operatie is dat gelijkwaardige kandidaten als Henk ten Cate, Louis van Gaal, Bert van Marwijk, Ruud Gullit en Giovanni van Bronckhorst bij voorbaat buitenspel werden gezet. Met ondeugdelijke argumenten - te oud, onervaren, onbetrouwbaar, ongewenst door internationals - werden zij geweerd. De KNVB heeft z'n eigen sollicitatieprocedure nooit serieus genomen, want anders zouden andere kandidaten zich hebben kunnen meten met De Boer', aldus Driessen.

De Boer tekende deze week zijn contract bij de KNVB tot na het WK 2022 in Qatar. Vrijdagmiddag om 13.00 uur wordt hij gepresenteerd als nieuwe bondscoach. De persconferentie is live te volgen bij VoetbalPrimeur.