PSV pakt meeste miljoenen: dit verdienen PSV, Feyenoord en AZ in Europa League

PSV pakt meeste miljoenen: dit verdienen PSV, Feyenoord en AZ in Europa League

02-10-2020 13:45 Laatste update: 22-10-2020 10:00
115

Met PSV, Feyenoord en AZ heeft Nederland dit seizoen drie deelnemers aan de Europa League. Hoeveel geld kunnen de clubs bijschrijven door hun deelname aan het tweede Europese toernooi? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Kwalificatie
Voor PSV en AZ is het geldverdienen in Europa deze zomer al begonnen. AZ versloeg Viktoria Plzen in de Champions League-kwalificatie alvorens het door Dinamo Kiev naar de Europa League werd gestuurd en heeft daarmee al 860.000 euro verdiend. PSV plaatste zich via NS Mura en Rosenborg voor het hoofdtoernooi van de Europa League en kan al 580.000 euro bijschrijven. Feyenoord maakte geen onderdeel uit van de kwalificatiereeks.

Startgeld
De Rotterdammers mogen door directe plaatsing voor de Europa League al wel 2,92 miljoen euro bijschrijven. Datzelfde geldt voor PSV en AZ, nu ze via het kwalificatietoernooi een ticket voor het hoofdtoernooi hebben geboekt. Alle 48 Europa League-clubs krijgen dit bedrag als startgeld.

Coëfficiëntenranking
Ook wordt door de UEFA op basis van de coëfficiëntenranglijst een pot van 84 miljoen euro onder de clubs verdeeld. De Europese voetbalbond splitst dat bedrag op in 1176 delen van ruim 71 duizend euro.

PSV profiteert als elfde Europa League-club op die ranglijst financieel veruit het meest van de Nederlandse clubs. De Eindhovenaren krijgen 38 delen en komen zo uit op een bedrag van 2,7 miljoen euro. AZ krijgt als 27ste Europa League-club 1,57 miljoen euro en Feyenoord moet het als nummer 28 doen met 1,5 miljoen euro.

TV-gelden
Dan zijn er nog de tv-gelden, die in verschillende pakketjes worden verdeeld onder de clubs. Het totaalbedrag dat de UEFA voor de marketpool beschikbaar heeft gesteld is 168 miljoen euro. De helft hiervan, 84 miljoen euro, wordt direct onder de deelnemers verdeeld. We noemen het voor het gemak Pakket 1. Pakket 2, 33,6 miljoen euro, wordt in de groepsfase verdeeld. De overige 50,4 miljoen euro in Pakket 3 komt na de winterstop pas vrij.

Het totale bedrag aan tv-gelden wordt door de UEFA gedeeld door het aantal bonden dat meedoen. In dit geval zijn er 26 landen die deelnemers afstaan aan de Europa League. Pakket 1 (start) en pakket 2 (groepsfase) worden dus onder 26 landen verdeeld. Dat betekent dat Nederland 4,5 miljoen euro aan tv-gelden mag verdelen onder de drie deelnemers.

Dat wordt echter niet exact door drie gedeeld. Feyenoord heeft het bekerticket in handen en krijgt derhalve veertig procent over het bedrag van Pakket 1. De tv-inkomsten komen voor de Rotterdammers uit op 1,72 miljoen euro. PSV en AZ verdelen de rest: ieder krijgt 1,39 miljoen euro.

Prestatiebonussen
Daarnaast zijn er nog prestatiebonussen gedurende de groepsfase van de Europa League. Iedere overwining levert 570.000 euro op. Ieder gelijkspel 190.000 euro. Zo kunnen de verdiensten in de poulefase nog oplopen met maximaal 3,42 miljoen euro.

We zetten de zekere verdiensten voor de Nederlandse deelnemers even op een rijtje:

PSV
Kwalificatie: 580.000 euro
Startgeld: 2,92 miljoen euro
Coëfficiënten: 2,7 miljoen euro
TV-gelden: 1,39 miljoen euro

Totaal: 7,51 miljoen euro

Feyenoord
Startgeld: 2,92 miljoen euro
Coëfficiëntenranking: 1,5 miljoen euro
TV-gelden: 1,72 miljoen euro

Totaal: 6,14 miljoen euro

AZ
Kwalificatie: 860.000
Startgeld: 2,92 miljoen euro
Coëfficiënten: 1,57 miljoen euro
TV-gelden: 1,39 miljoen euro

Totaal: 6,74 miljoen euro

Overwintering
Deze bedragen kunnen dus nog oplopen door prestaties in de groepsfase, maar ook bij overwintering. Niet alleen komt er een hele nieuwe pot tv-gelden vrij bij plaatsing voor de volgende ronde van de Europa League, ook krijgen de clubs bonussen voor elke ronde die zij overleven.

In de Europa League krijgen clubs deze bedragen bij plaatsing voor de genoemde ronde:
Zestiende finales: 500.000 euro
Achtste finales: 1,1 miljoen euro
Kwartfinales: 1,5 miljoen euro
Halve finales: 2,4 miljoen euro
Finale: 4,5 miljoen euro
Winnaar: 4 miljoen euro

Deze bedragen staan wel in schril contrast met de verdiensten in de Champions League, waarin Ajax ruim vijftien miljoen euro startgeld krijgt en twintig miljoen euro op basis van de coëfficiëntenranking. Lees en bekijk hier onze explainer over de Champions League-inkomsten van Ajax.

No Poll