'Afvragen of het nut heeft prof te blijven in tijd dat er niets te verdienen valt'
Nu de transferperiode gesloten is, komt de rust weer terug bij de clubs, spelers én zaakwaarnemers. De stress is er echter nog steeds: meer dan ooit vormt de voetbalwereld het decor van verborgen armoede. Hakim Slimani (49), zaakwaarnemer van beroep, is bezorgd.
Slimani behartigt de belangen van onder meer Gregory van der Wiel, Henk Fraser en Michiel Kramer. "De verborgen armoede die er in het voetbal al was, is vanwege de coronacrisis nog schrijnender geworden", vertelt Slimani in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Een gemiddelde eredivisie-voetballer verdient met een salaris tussen de 100.000 en 150.000 euro nog altijd prima. En bij een handjevol topclubs in de eerste divisie worden ook nog jaarsalarissen betaald van tussen de 40.000 en 100.000 euro."
Vanaf de middenmoot in de Keuken Kampioen Divisie wordt dat echter anders. Slimani uit zijn zorgen. "Bovengemiddeld veel jongens voetballen voor een maandsalaris van negenhonderd of duizend euro. Bruto, hè. En dan is het in veel gevallen ook nog van: take it or leave it. Een zorgwekkende ontwikkeling voor wie van het voetbal moet leven."
Grote zorgen
De coronacrisis moet niet te lang aanhouden, anders zijn de gevolgen volgens de zaakwaarnemer niet te overzien. "Ik maak me het meest grote zorgen over Eerste Divisie-spelers van boven de 25 jaar die, in sommigen gevallen zonder opleiding op zak, blijven hopen op die ene mooie transfer. Ze moeten zich afvragen of het nut heeft prof te blijven in een tijd dat er geen cent te verdienen valt en clubs mogelijk verdwijnen", aldus Slimani.
"Mijn advies aan hen zou zijn: probeer maatschappelijk wat op te bouwen, ga studeren desnoods. Anders heb je op je 30ste niets achter de hand. Echt, als de coronacrisis nog lang aanhoudt zijn de gevolgen niet te overzien", sluit hij af.