KNVB-arts: 'Bij AZ en PSV is iets fout gegaan en heeft iemand het virus gebracht'

KNVB-arts: 'Bij AZ en PSV is iets fout gegaan en heeft iemand het virus gebracht'

Gepubliceerd: zaterdag 24 oktober 2020 om 08:56za 24-10-2020 om 08:56

Bondsarts Edwin Goedhart van de KNVB noemt de corona-explosie bij AZ, PSV en NAC Breda een 'wake-up call'. Hij denkt dat er bij genoemde clubs - ondanks de strikte voorschriften - toch iets fout is gegaan.

"Naast de bubbel bij de club hebben spelers een sociaal leven buiten het voetbal en kan je besmet raken. Maar bij genoemde clubs is iets fout gegaan en heeft iemand het virus binnengebracht en anderen kunnen besmetten", stelt Goedhart in De Telegraaf. "Jonge mensen vergeten soms de anderhalve meter in een binnensituatie. Bijvoorbeeld in de kleedkamer of tijdens het eten. Komt het vaker voor, dan moeten we overwegen spelers weer thuis te laten omkleden, douchen en eten zoals in mei."

Ondanks de vele testen is bekend dat achteraf positief geteste spelers nog in actie kwamen. Volgens Goedhart is de kans dat het misgaat tijdens wedstrijden heel klein. "Nee, daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Of ik het uitsluit? Uitsluiten kun je het niet, maar ik kan ook niet uitsluiten dat er morgen twee marsmannetjes op mijn dak landen. Maar ook daarvoor geldt dat ik het niet aannemelijk acht. Ik beschouw het als een acceptabel risico. Je voetbalt in de buitenlucht en dan waait het virus weg. Er zijn weinig contactmomenten en de duur is heel kort."

Wel kan het toezicht bij de clubs beter, benadrukt Goedhart. "Te vaak moeten artsen, elftalleiders of fysiotherapeuten als een soort boa’s optreden. Met de clubartsen hebben we afgesproken dat de hoofdtrainer en aanvoerder verantwoordelijk moeten zijn voor naleving van de regels. Nu horen clubartsen: daar heb je hem weer. Maar van een hoofdcoach nemen spelers het wel aan."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws