Update: EA reageert op dwangsom vanwege FUT: 'Gaan tegen beslissing in beroep'

Update: EA reageert op dwangsom vanwege FUT: 'Gaan tegen beslissing in beroep'

Gepubliceerd: donderdag 29 oktober 2020 om 17:35do 29-10-2020 om 17:35

Laatste update: vrijdag 30 oktober 2020 om 10:32vr 30-10-2020 om 10:32

De populaire voetbalgame FIFA 21 kan er op korte termijn weleens anders uit gaan zien voor Nederlandse spelers. De Kansspelautoriteit heeft ontwikkelaar Electronic Arts een dwangsom opgelegd en de eis dat EA het verslavende gokelement uit de game haalt.

Iedere week dat EA niet aan de eis voldoet, moeten de twee bedrijven achter de ontwikkelaar van FIFA een boete betalen van 500 duizend euro. Dit kan oplopen tot maximaal tien miljoen. De rechtbank in Den Haag heeft de Kansspelautoriteit in het gelijk gesteld in deze zaak. EA is in hoger beroep gegaan.

Vorig jaar bleek dat de kansspelautoriteit werkt aan maatregelen om zogeheten loot boxes, een betaalde vorm van online gokken, uit FIFA te slopen. In het geval van FIFA zitten er bijvoorbeeld spelers in die loot boxes, waarmee spelers hun Ultimate Team kunnen verbeteren.

'Er is geen invloed uit te oefenen op welke spelers er uit de packs komen', aldus de Kansspelautoriteit. 'Omdat spelers soms een hoge waarde hebben en er tevens de mogelijkheid is spelers te verhandelen, is er sprake van een overtreding van de Wet op de kansspelen.'

"De Ksa vindt het belangrijk dat kwetsbare groepen, zoals minderjarigen, niet blootgesteld worden aan gokken", meldt René Janssen, voorzitter van de raad van bestuur. "Gamers zijn vaak jong en daardoor extra vatbaar voor (het ontwikkelen van) verslaving. Gokelementen horen daardoor niet thuis in games."

Voor EA is de modus Ultimate Team erg lucratief. Het bedrijf haalt jaarlijks een slordige 5 miljard euro aan omzet binnen, meer dan 1 miljard daarvan komt uit digitale diensten zoals de spelerskaarten. Daar wordt inmiddels meer mee verdiend dan met de verkoop van de spellen zelf. EA weigerde tot dusverre tot actie over te gaan.

Update: EA gaat niet akkoord met de dwangsom die door de Kansspelautoriteit is opgelegd en gaat tegen deze beslissing in beroep. "FIFA en de FIFA Ultimate Team modus worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers", stelt Dirk Scholing, Country Manager Benelux van EA in een officieel statement.

"We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen. (...) We staan nog steeds open voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelautoriteit en andere stakeholders om hun zorgen te begrijpen en oplossingen te zoeken om deze aan te pakken."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws